U bent hier
Programma 2024
INLEIDING
Beste inwoner van Grimbergen,
U woont in een van de mooiste gemeentes van Vlaanderen. Onze prachtige en landelijke gemeente aan de rand van Brussel verdient dan ook een professioneel en eerlijk beleid. Een beleid waar u inspraak heeft, een beleid dat keuzes durft te maken en een beleid dat uw belastinggeld goed beheert.
Wij zijn in de afgelopen bestuursperiode een betrouwbare en stabiele partner geweest en we hebben, als N-VA, problemen aangepakt en oplossingen gezocht. Steeds in het algemeen belang van onze gemeente. Niet alle oplossingen waren meteen raak, maar we hebben bijgestuurd en alternatieven gezocht. Niets doen of flauwe beleidskeuzes zijn geen optie voor Grimbergen.
Omdat het werk nog lang niet af is en omdat de uitdagingen voor de toekomst talrijk en groot zijn, willen wij ons nogmaals aanbieden voor een nieuwe bestuursperiode. N-VA gaat hierbij voluit voor drie kernthema’s: Leefbaarheid – Identiteit - Veiligheid.
We willen van Grimbergen een leeftijdsvriendelijke gemeente maken waar alle leeftijdsgroepen aangenaam kunnen wonen, zich veilig en comfortabel kunnen verplaatsen en waar u, als inwoner, maximaal kan participeren.
1.LEEFBAARHEID
1.1 Ruimtelijke ordening
1.1.1 Wonen en huisvesting
In Grimbergen streven we naar het behoud van ons groene karakter als essentieel onderdeel van onze identiteit. Om dit te bereiken, leggen we de nadruk op het behoud van open ruimte. Het omzetten van woonuitbreidingsgebieden naar open ruimte is een eerste laag in het beschermen van onze natuurlijke omgeving. Om de leefbaarheid van onze inwoners te waarborgen zullen we geen nieuwe bouwvergunningen meer toekennen in overstromingsgevoelig gebied.
Als lokale partij verzetten we ons krachtig tegen de ontwikkeling van bijkomende grote verkavelingen die het landelijke karakter van onze gemeente onder druk zetten. We streven naar een evenwichtige groei die rekening houdt met de identiteit, behoeften en draagkracht (mobiliteit, kinderopvang, scholen en vrijetijdsparticipatie) van onze gemeenschap. Specifiek voor Strombeek-Bever, willen we via het Gabaritenplan ervoor zorgen dat verdere volbouw wordt tegengegaan. Hoogbouw moet weloverwogen en op bepaalde plaatsen kunnen om zodoende, via een beperkte voetafdruk, tegemoet te komen aan de omgevingseisen waaronder ontharding en waterhuishouding. Provincies blijven een belangrijke rol spelen in vergunningen en procedures hieromtrent. Daarom is een sterke vertegenwoordiging vanuit N-VA in de provincieraad een meerwaarde.
Ons streven is om Grimbergen een plek te laten blijven waar mensen graag wonen, met voldoende groene ruimte, veilige omgevingen, vlotte verplaatsingsmogelijkheden en met respect voor het landelijke erfgoed dat onze gemeente zo uniek maakt. Dit alles wordt verankerd in ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP). Zo wordt Grimbergen ook een leeftijdsvriendelijke gemeente.
1.1.2 Groene karakter
In onze inzet om het groene karakter van Grimbergen te behouden, zullen we samen met de inwoners een inventaris opmaken van Groene Ankerpunten in de gemeente. Deze specifieke locaties zullen strikt beschermd worden, zodat ze altijd groen blijven en hun essentiële rol kunnen blijven spelen in het behoud van onze natuurlijke omgeving en de leefbaarheid in onze gemeente.
Een cruciaal aspect van het behouden van het landelijke uitzicht van onze gemeente is het waarborgen van gronden die bestemd zijn voor landbouw. We zullen ons inzetten om deze gronden te beschermen tegen verstedelijking en andere vormen van ontwikkeling die het landelijke karakter en de leefbaarheid van de landbouwers zouden aantasten.
Voor de gemeentelijke landbouwgronden onder de erfpacht wetgeving streven we naar een beleid dat (jonge) Grimbergse boeren een toekomst biedt. Deze voorrangsrechten zullen het verwerven van landbouwgronden vergemakkelijken en de landbouwsector en de korte keten in onze gemeente ondersteunen en versterken. Landbouwers moeten tevens vlot toegang tot hun gronden hebben. Onze visie is om Grimbergen te laten bloeien als een groene en landelijke gemeente, waar de bescherming van groene ruimtes en landbouwgronden een prioriteit is.
1.2 Openbare ruimte
In Grimbergen streven we naar een openbare ruimte die groen, leefbaar en toegankelijk is voor alle inwoners. We erkennen het belang van groen in elke wijk en investeren daarom in onthardingsprojecten om ervoor te zorgen dat elke buurt voldoende groen heeft.
Daarnaast is het streven naar een proper Grimbergen een absolute prioriteit. We verhogen de controles op zwerfvuil en investeren in straatvegers. Ook voorzien we gemeenschapsdienst om Grimbergen mee proper te houden voor wie betrapt wordt op sluikstorten.
Een centrale ontmoetingsplek in Strombeek-Bever is het Gemeenteplein. We realiseren dan ook de herinrichting van deze plek met méér groen, waardoor ze aangename ontmoetingsplekken worden voor alle inwoners. Het Gemeenteplein kan dan via een groene verbindingsas verbonden worden met het Sint-Amandsplein wat tevens bijkomend vergroend dient te worden.
Bovendien maken we een inhaalbeweging om voetpaden comfortabeler te maken en extra voetpaden aan te leggen. Hierbij kiezen we voluit voor diep wortelende en klimaatrobuste bomen.
We zetten ook verder in op kwalitatieve trage wegen die zowel als verbindingsweg als recreatieve weg kunnen dienen. Netheid en onderhoud staan hierbij centraal. Daarnaast hervormen we stelselmatig alle kerkhoven tot aangename, serene rustplaatsen met aandacht voor funerair erfgoed en innovatieve vormen van begraven. Ook hier wordt het creëren van een groene oase van rust en het onderhoud ervan prioritair.
Straten met een gewijzigde verkeerssituatie krijgen een groene invulling, waarbij we de kaart van ontharding en vergroening maximaal uitspelen.
We transformeren Grimbergen stelselmatig naar een leeftijdsvriendelijke gemeente, waarin groen, netheid, toegankelijkheid en leefbaarheid centraal staan. Onze gemeente wordt zodoende een ideale plek om te wonen, werken en ontspannen voor alle inwoners, ongeacht hun leeftijd of achtergrond.
1.3 Gezondheidszorg en sociale voorzieningen
In Grimbergen streven we naar een welvarende gemeenschap waarin de gezondheid en het welzijn van onze inwoners centraal staan. Een vertegenwoodiger uit Grimbergen in de eerstelijnszone Gezondheidszorg blijft essentieel om het tekort aan zorgpersoneel in de toekomst bovenlokaal op te volgen om de zorg zodoende te kunnen garanderen. Bovendien vergt dit voortdurende investeringen in essentiële voorzieningen zoals het Woonzorgcentrum Ter Biest en Lokaal Dienstencentrum Ter Borre. Deze centra vormen de ruggengraat van onze zorginfrastructuur en bieden ondersteuning aan onze oudere en kwetsbare burgers. Tegelijkertijd blijven we streven naar uitbreiding van onze sociale voorzieningen. We onderzoeken de haalbaarheid van het openen van een tweede Lokaal Dienstencentrum, waardoor nog meer inwoners kunnen profiteren van lokale diensten en activiteiten. Daarnaast blijven we ons inzetten voor de minder mobiele centrale (MMC) en de dienst aangepast vervoer (DAV), om ervoor te zorgen dat ook mensen met beperkte mobiliteit toegang hebben tot essentiële diensten en sociale activiteiten.
Een ander belangrijk aspect van ons beleid is het creëren van bijkomende kinderopvangplaatsen, waarbij werkende ouders voorrang krijgen. Op deze manier willen we werkende gezinnen ondersteunen en zorgen voor voldoende kinderopvangmogelijkheden in onze gemeente.
Ons woonbeleid is gericht op het bevorderen van inbreiding en het integreren van sociaal en betaalbaar wonen in onze gemeenschap. We streven naar een evenwichtige mix van woningtypes en voorzieningen, waarbij iedereen de kans krijgt om in een kwalitatieve en betaalbare woning te leven.
We voorzien bijkomende steun voor wie het moeilijk heeft maar we zijn streng voor wie wil profiteren van onze sociale steun. Hierbij gaan we de uitdaging aan om de sociale huurmarkt rechtvaardiger te maken. We willen ervoor zorgen dat onze sociale huurwoningen beschikbaar zijn voor degenen die ze het meest nodig hebben. Wie buitenlandse eigendommen bezit komt niet in aanmerking voor een sociale woning. Op deze manier willen we zorgen voor een eerlijke verdeling van huisvestingsmogelijkheden en gelijke kansen voor al onze inwoners.
In Grimbergen streven we ernaar om een gemeente te zijn waarin iedereen zich thuis voelt en waarin niemand achterblijft, ongeacht leeftijd, achtergrond of sociale status.
1.4 Lokale economie
In Grimbergen streven we naar een bruisende lokale economie waarin ondernemerschap wordt aangemoedigd en gestimuleerd. We geloven in het creëren van een gunstig klimaat waarin ondernemers de ruimte krijgen om te groeien en te bloeien. Daarom zetten we in op het ontwikkelen van een stimulerend kader dat ondernemers in alle vormen ondersteunt en aanmoedigt. Specifiek voor startende horeca- en detailhandelszaken zoeken we naar alternatieve manieren om hen te ondersteunen, zodat zij een sterke start kunnen maken in Grimbergen.
Een belangrijk aspect van onze lokale economie is het versterken van de zondagsmarkten. We willen deze uitbouwen en lokale landbouwers de kans geven om hun streekproducten te verkopen, met speciale aandacht voor de korte keten. Op deze manier stimuleren we lokale productie en consumptie en versterken we de band tussen producenten en consumenten.
Daarnaast richten we het jobsingrimbergen.be platform op, een platform waar Grimbergse ondernemers gemakkelijk vacatures kunnen plaatsen en waar onze inwoners een overzichtelijk platform hebben voor (flexi)jobs en studentenjobs in de buurt. Zo willen we lokale tewerkstelling bevorderen en de lokale economie verder versterken.
Evenementen spelen een belangrijke rol in het kleuren van Grimbergen en het versterken van de lokale gemeenschap. We blijven dan ook investeren in evenementen zoals onder andere Goesting in de lentemarkt, kermissen, jaarmarkt, kerstmarkt en het feest van de Vlaamse gemeenschap. Daarnaast ondersteunen we gemeenschapsvormende samenwerkings-initiatieven met lokale verenigingen, omdat we geloven in de kracht van samenwerking en verbinding.
Tot slot verkennen we de mogelijkheden tot clustering van bedrijfsterreinen die goed en veilig ontsloten kunnen worden. Door bedrijven samen te brengen op goed bereikbare locaties, kunnen we efficiëntie bevorderen en de economische activiteit in Grimbergen versterken.
In Grimbergen streven we naar een veerkrachtige en dynamische lokale economie die bijdraagt aan het welzijn en de welvaart van al onze inwoners.
1.5 Milieu en duurzaamheid
In Grimbergen zijn we vastbesloten om een actief milieubeleid te voeren dat gericht is op het beschermen en verbeteren van onze leefomgeving. We zijn ons bewust van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd en zetten daarom in op concrete maatregelen die bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Een belangrijk aspect van ons milieubeleid is de keuze voor klimaatrobuste en onderhoudsvriendelijke beplanting op het openbaar domein. Door te kiezen voor plantensoorten die goed bestand zijn tegen de veranderende klimaatomstandigheden en die weinig onderhoud vereisen, kunnen we de biodiversiteit bevorderen en de kosten voor het onderhoud verlagen.
Daarnaast blijven we streven naar een realistisch klimaatbeleid met haalbare doelstellingen. We geloven in een aanpak die gebaseerd is op wetenschappelijk onderbouwde maatregelen en die rekening houdt met de economische en sociale aspecten van de transitie naar een duurzamere samenleving. We geloven steevast in de technologische vooruitgang die ons hierbij kan ondersteunen.
Om de vervuiling tegen te gaan, vergunnen we geen nieuwe vervuilende industrieën meer en monitoren en volgen we de bestaande zware industrieën grondig op. Op deze manier willen we de impact op het milieu verminderen en de gezondheid van onze inwoners beschermen.
We pleiten ook voor containerparken die over gemeentegrenzen heen bezocht kunnen worden, om zo de afvalverwerking efficiënter te maken en de mobiliteit te reduceren. Daarnaast verkennen we de mogelijkheid om ondergrondse afvalcontainers te plaatsen, te beginnen in Strombeek-Bever, om het straatbeeld te verbeteren en de ruimte beter te benutten.
Een belangrijk onderdeel van ons milieubeleid is ook de bevordering van elektrisch rijden. We zoeken naar mogelijkheden en samenwerkingen om meer laadpalen te installeren en ontwikkelen een toekomstgerichte visie op de mogelijke toepassingen van duurzame energievormen, om zo de transitie naar duurzame mobiliteit te versnellen.
Voor onze groene openbare ruimtes, onthardingszones en ontmoetingsplekken garanderen we voldoende onderhoud door samenwerkingsverbanden aan te gaan met derde partijen. Op deze manier kunnen we de natuurlijke schoonheid van Grimbergen garanderen.
In Grimbergen blijven we ons inzetten voor een duurzame en leefbare toekomst voor alle inwoners, waarbij we streven naar een evenwicht tussen economische ontwikkeling, sociale vooruitgang en milieubescherming.
1.6 Vrijetijdsbestedingen
In Grimbergen hechten we veel belang aan vrijetijdsbesteding en gemeenschapsbevorderende activiteiten. Daarom nemen we verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat onze inwoners kunnen genieten van een gevarieerd en kwalitatief vrijetijdsaanbod.
Een van onze prioriteiten is het realiseren van kwalitatieve speeltuinen in elke deelgemeente. Deze speeltuinen fungeren als groene oases en ontmoetingsplekken voor kinderen en (groot)ouders. We hechten veel belang aan het onderhoud van deze groene ontmoetingsplekken, zodat ze veilig en aantrekkelijk blijven voor alle leeftijden.
Daarnaast blijven we verenigingen ondersteunen, zowel op financieel als op logistiek vlak. We stellen gemeentelijke infrastructuur maximaal en laagdrempelig ter beschikking voor verenigingen, zodat zij hun activiteiten kunnen organiseren en hun doelen kunnen nastreven. Grote reeds bestaande gemeenschapsvormende activiteiten krijgen de mogelijkheid om dit in een partnership met de gemeente uit te bouwen. Hierdoor genieten ze van bijkomende voordelen om hun evenement te realiseren.
Ook op het gebied van sportinfrastructuur blijven we investeren. We renoveren bestaande sportinfrastructuur conform het sportbehoefteplan, zodat sportverenigingen en individuele sporters kunnen beschikken over moderne en goed onderhouden faciliteiten.
Daarnaast voorzien we een feestzaal in Grimbergen, al dan niet via een publiek-private samenwerking, al dan niet door renovatie van een bestaande zaal. Deze feestzaal zal dienen als ontmoetingsplaats voor allerlei evenementen en activiteiten, waardoor het sociale leven in onze gemeente verder wordt gestimuleerd.
In Grimbergen streven we ernaar om een bruisende gemeenschap te creëren waarin iedereen de mogelijkheid heeft om zich te ontspannen, te ontmoeten en deel te nemen aan diverse activiteiten. Door te investeren in vrijetijdsbesteding en het ondersteunen van verenigingen, dragen we bij aan het welzijn en de levenskwaliteit van al onze inwoners. Ook op deze manier wordt Grimbergen een leeftijdsvriendelijke gemeente.
1.7 Gemeentelijke gebouwen
In Grimbergen koesteren we ons waardevolle erfgoed en streven we naar het behoud ervan voor toekomstige generaties. We zetten ons in voor de restauratie van waardevol erfgoed, zodat de Grimbergenaar kan blijven genieten van de rijke geschiedenis en cultuur van onze gemeente.
Daarnaast streven we naar een efficiënt gebruik van gemeentelijke gebouwen, waarbij alleen die gebouwen die een meerwaarde vormen voor de burger behouden blijven. Andere gebouwen worden herbestemd, zodat ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van onze gemeente op andere vlakken.
Een belangrijk aspect van ons beleid is het breed openstellen van gemeentelijke gebouwen voor verenigingen en voor coworking spaces en flexibele kantoorruimtes, waar mogelijk. Op deze manier willen we verenigingen kansen bieden, de lokale economie stimuleren en een dynamische werkplek creëren voor ondernemers en zelfstandigen.
Daarnaast treffen we de nodige voorbereidingen voor een grondige renovatie van de site CC Strombeek(Cultuurcentrum, OCMW, Academie, Huis van het Kind) via een masterplan. We streven naar een moderne en functionele infrastructuur die voldoet aan de noden van onze gemeente en haar inwoners. Hierbij worden de nodige parkeerplaatsen voorzien op de site.
Ook op het gebied van duurzaamheid nemen we concrete stappen. We zetten het installeren van zonnepanelen en het inrichten van groendaken op gemeentelijke gebouwen verder, evenals het duurzaam renoveren van onze gemeentelijke gebouwen. Op deze manier willen we bijdragen aan een groenere en duurzamere gemeente, waar het goed is om te wonen en te werken.
In Grimbergen blijven we ons inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van onze gemeentelijke gebouwen, met respect voor ons erfgoed en oog voor de toekomst.
1.8 Betrokkenheid en participatie
In Grimbergen staat burgerparticipatie hoog in het vaandel en streven we ernaar om onze inwoners nog meer actief te betrekken bij het beleid en de besluitvorming. Om participatie te stimuleren, gebruiken we aan de participatietool "Grimbergen denkt mee" verder, waarmee inwoners hun stem kunnen laten horen en ideeën kunnen delen. Als blijk van waardering voor hun betrokkenheid belonen we participatie waar mogelijk met waardebonnen van lokale handelaars, waardoor we de lokale economie ondersteunen en de banden tussen burgers en handelaren versterken.
Naast digitale middelen blijven we ook de papieren versie van het infoblad behouden, dat zes keer per jaar in elke brievenbus valt. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat alle inwoners op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen in onze gemeente.
Naast de uitbouw van het digitale loket blijven we de mogelijkheid voor fysieke dienstverlening op welbepaalde momenten aanbieden, zodat inwoners op verschillende manieren toegang hebben tot gemeentelijke diensten en informatie. In het kader van een leeftijdsvriendelijke gemeente erkennen we wel degelijk het belang van fysieke dienstverlening en garanderen daarom de mogelijkheid voor persoonlijk contact via het gemeentehuis.
Om de drempel voor persoonlijk contact te verlagen, stellen we voor om 1 dag per week het gemeentehuis toegankelijk te maken zonder afspraak. Op deze manier willen we het voor inwoners eenvoudiger maken om langs te komen en hun vragen of zorgen te bespreken.
Tot slot blijven we inzetten op een klantvriendelijk en professioneel onthaal. We verwelkomen onze inwoners met een warme glimlach en voorzien hen van de beste informatie en ondersteuning, zoals nu reeds gebeurt.
In Grimbergen willen we een gemeente zijn waarin elke mening telt en waarin onze inwoners actief worden betrokken bij het vormgeven van de toekomst.
1.9 Dierenwelzijn
In Grimbergen blijven we ons inzetten voor het welzijn van dieren en blijven we garant staan voor een diervriendelijke gemeente waar alle inwoners, zowel mens als dier, zich veilig en comfortabel voelen.
Om het welzijn van onze viervoetige vrienden te bevorderen, realiseren we bijkomende hondenlosloopweides waar honden vrij kunnen rondrennen en spelen. Op deze manier bieden we hondenbezitters de mogelijkheid om hun huisdieren op een veilige en verantwoorde manier te laten bewegen en socialiseren.
Daarnaast stellen we een totaal verbod op vuurwerk in de gemeente in, met als doel de veiligheid en het welzijn van zowel dieren als mensen te waarborgen. Hiermee willen we overlast en stress bij dieren verminderen en tegelijkertijd de risico's op ongelukken voorkomen.
We streven naar een goede samenwerking met het nieuwe dierenopvangcentrum en zorgen voor een optimale dienstverlening in onze gemeente. Door nauw samen te werken met het opvangcentrum kunnen we ervoor zorgen dat verloren of achtergelaten dieren snel en adequaat worden opgevangen en verzorgd.
Tot slot doen we bijkomende inspanningen om de overlast van ongedierte te bestrijden. We investeren in preventieve maatregelen en effectieve bestrijdingsmethoden om ervoor te zorgen dat deze plaagdieren geen overlast veroorzaken en de volksgezondheid niet in gevaar brengen.
In Grimbergen willen we een gemeente zijn waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat en waar we actief werken aan een harmonieuze samenleving waarin mens en dier in evenwicht samenleven.
1.10 Professioneel beleid
Met een eindige hoeveelheid middelen en binnen de huidige economische realiteit, is het onze ambitie om zo efficiënt mogelijk om te gaan met alle gemeentelijke inkomsten, waaronder uw belastingen. De overheid vraagt om te meer doen met minder middelen. En dat is een uitdaging. Voor N-VA Grimbergen spreekt het voor zich om een begroting in evenwicht na te streven. Daarom zijn de voorstellen in dit programma gebaseerd op cijfers zodat de financiele haalbaarheid in de meerjarenbegroting gegarandeerd is.
Aan uitgavenzijde willen we een nog beter zicht krijgen op alle uitgereikte subsidies door middel van een register. Dit subsidieregister moet mogelijk maken om zowel een snel overzicht te verkrijgen van alle bedragen per sector, als een gemakkelijkere vergelijking te maken tussen alle ontvangende organisaties en verenigingen. Op deze manier is het gemakkelijker om elke subsidie kritisch te beoordelen en waar nodig uit te breiden of te schrappen. Daarbij is het essentieel dat elke vereniging die subsidies ontvangt, enkel en alleen het Nederlands hanteert, zowel intern als extern. Nederlands is de taal die ons verbindt, daarom blijft Grimbergen zich inzetten op taalcursussen Nederlands.
Een professionele gemeentelijke dienstverlening behouden, kan door in te zetten op enerzijds efficiëntiewinsten, maar anderzijds ook door extra in te zetten competentieontwikkeling van het personeel en informatisering. Het systeem van educatief verlof mag uitgebreid worden, mits een strikte controle op een duidelijk verband tussen de opleiding en de huidige (of toekomstig geambieerde) functie van het personeelslid. Zo kan de opgedane kennis leiden tot innovatie binnen de bestaande werking van de gemeente.
Aan inkomstenzijde blijft de ingeslagen weg behouden om zo efficiënt mogelijk voor een substantieel bedrag aan subsidiedossiers in te dienen bij de Vlaamse overheid en de provincie.
De Vlaamse overheid zet meer en meer in op bovenlokale samenwerkingen. We hebben hier, vanuit Grimbergen, de afgelopen legislatuur sterk op ingezet. We willen de rol van trendsetter die we nu al bekleden, zeker verder zetten. Grimbergen moet sterk vertegenwoordigd blijven in intercommunales en in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, zoals Cultuur Noordrand en de Vervoerregioraad.
2. IDENTITEIT
2.1 Fiere Vlaming
In Grimbergen koesteren we onze rijke geschiedenis en lokale cultuur, die gekenmerkt worden door talrijke monumenten, (im)materieel erfgoed, en typerende tradities en evenementen. We zijn trots op ons erfgoed en tradities, en we koesteren ze door maximaal in te zetten op het behoud ervan. Door het behoud van het landelijke karakter van Grimbergen te waarborgen en de promotie van lokale aankopen in korte keten te stimuleren, verankeren we onze band met de lokale gemeenschap en versterken we onze identiteit als Vlamingen.
Daarnaast blijven we investeren in het vieren van onze Vlaamse feestdag met topevenementen zoals het 'Smaakfestival' en het gezellige 'Vlaanderen Zingt'. Deze evenementen brengen niet alleen mensen samen om te genieten van culinaire hoogstandjes en muziek, maar ze dragen ook bij aan het versterken van de banden tussen de inwoners van Grimbergen en het bevorderen van een gevoel van trots en verbondenheid met onze Vlaamse cultuur en identiteit.
2.2 Taal en taalbeleid
Nederlands is de taal die ons verbindt. Om elke Grimbergenaar de kans te geven op de arbeidsmarkt en in onze Vlaamse samenleving, wordt bij de vrijwilligers van Babbelbad, Café Combinne en andere taalbevorderende initiatieven navraag gedaan over ontbrekende werkingsmiddelen, lokalen, gebrek aan handen, enz. Volgens noodzaak kan overwogen worden om het huidige zwaartepunt hiervan binnen Strombeek-Bever geleidelijk op te schuiven richting de andere deelgemeenten. Niet alleen taalvaardigheid, maar ook aandacht voor integratie-initiatieven zijn wenselijk. Dit alles binnen een ongedwongen, vertrouwenwekkende interactie tussen vrijwilligers en bezoekers.
Naast de wortel, is tot onze droefheid vaak ook de stok noodzakelijk. Bij het uitreiken van zowel subsidies als vergunningen, wordt steeds informeel nagegaan of de kennis van het Nederlands voldoende is. Wanneer dit onvoldoende blijkt, treedt een nog uit te schrijven procedure in werking waarbij de instantie een traject dient te doorlopen of dient te slagen voor een checklist als voorwaarde voor het uitreiken van de subsidie of vergunning. Voorts speelt het gemeentebestuur in geval van anderstalige communicatie van lokale handelaars kort op de bal, door hen over het Nederlandstalige karakter van de gemeente aan te spreken, zoals de afgelopen legislatuur herhaaldelijk en met succes gebeurde.
2.3 Cultureel (en landschappelijk) erfgoed
Naast de kerkgebouwen die we onder ‘Religie’ bespreken (zie punt 2.8), behoren de molens en het MOT tot de speerpunten van ons Grimbergs erfgoed. Deze trekpleisters van onze gemeente dienen zich in een goede staat en in een mooi onderhouden omgeving te bevinden om onze toeristische troeven zo maximaal mogelijk uit te spelen. We doen een beroep op de provincie om deze troeven maximaal in Grimbergen maar tevens ook in onze regio te kunnen uitspelen.
Daarnaast voert het bestuur een beleid om op deze premiumlocaties horeca en andere detailhandel te ondersteunen waar nodig.
Aan landschapselementen op de inventaris onroerend erfgoed dient extra aandacht besteed te worden. Instandhoudingswerken en opwaardering van trage wegen moeten voor een aangename bezoekervaring zorgen.
2.4 Economische motor
Grimbergen streeft naar vooruitgang en innovatie door te investeren in technologische ontwikkelingen die de levenskwaliteit van onze inwoners kunnen verbeteren. Onze visie is om een pioniersrol te vervullen en een "smart city" te worden, waar geavanceerde technologieën worden ingezet om gemeentelijke diensten efficiënter te maken en om duurzaamheid te bevorderen.
Om deze visie te realiseren, blijven we inzetten op toegankelijk internet en breedbandtechnologie, waardoor onze inwoners kunnen profiteren van snel internet en de voordelen van digitale connectiviteit kunnen ervaren. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid tot groene stroomvoorzieningen, zoals windmolens en zonnepanelen, om onze gemeente te voorzien van duurzame energiebronnen en bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering.
Als vooruitstrevende gemeente willen we Grimbergen positioneren als een aantrekkelijke hub voor technologische ontwikkeling. We gaan actief op zoek naar samenwerkingen met universiteiten en start-ups om innovatieve projecten te stimuleren en nieuwe technologieën te implementeren die bijdragen aan de economische groei en welvaart van onze gemeenschap. Door te investeren in technologische vooruitgang, streven we ernaar om Grimbergen verder te laten groeien tot een dynamische en welvarende economische motor, waar innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan.
2.5 Sterk verenigingsleven
In Grimbergen hechten we veel waarde aan ons rijke verenigingsleven, dat een belangrijke rol speelt in het versterken van onze gemeenschap en het creëren van een gevoel van verbondenheid onder onze inwoners. We blijven dan ook investeren in het verenigingsweefsel, omdat we geloven in de kracht van samenwerking en gemeenschapsvorming.
Om het verenigingsleven te ondersteunen en te stimuleren, ontwikkelen we een nieuw reglement dat een gezond evenwicht biedt tussen sport, cultuur, jeugd en senioren. Hierbij streven we naar een eerlijke verdeling van middelen en ondersteuning, waarbij verenigingen die zich actief inzetten voor de gemeente en samenwerken met de gemeente, bijkomende steun kunnen ontvangen. Op deze manier willen we een inclusief en divers verenigingslandschap bevorderen dat de behoeften van alle inwoners van Grimbergen weerspiegelt.
Tegelijkertijd erkennen we het belang van zelfverantwoordelijkheid en eigenaarschap binnen verenigingen. Daarom moedigen we verenigingen aan om zelf de nodige responsabilisering aan de dag te leggen en actief bij te dragen aan de gemeenschap. Door samen te werken en elkaar te ondersteunen, kunnen we ons verenigingsleven verder versterken en laten floreren, waardoor Grimbergen een levendige en bruisende gemeente blijft waar iedereen zich thuis voelt.
2.6 Jeugdbeleid
In Grimbergen streven we naar een dynamisch en inclusief jeugdbeleid dat de belangen en behoeften van onze jongeren centraal stelt. Om dit te realiseren, werken we aan een jeugdhuizenplan dat ervoor zorgt dat jongeren een veilige en inspirerende ontmoetingsplek hebben waar ze zich kunnen ontwikkelen en samen kunnen komen.
We moedigen ook initiatieven aan die fuiven willen organiseren, zodat de Grimbergse jeugd ook op Grimbergs grondgebied uitgaansmogelijkheden heeft. Door lokale fuiven te ondersteunen, creëren we een levendige en bruisende sfeer in onze gemeente, waar jongeren zich kunnen vermaken en sociale contacten kunnen opbouwen.
Daarnaast bouwen we de Charleroyhoeve verder uit tot een volwaardige jeugdsite, waar jongeren kunnen samenkomen voor activiteiten, workshops en evenementen. Deze uitbreiding biedt jongeren een plek waar ze zich kunnen ontplooien en hun talenten kunnen ontwikkelen in een stimulerende omgeving.
Tenslotte zetten we in op openbare studeerplekken tijdens blokperiodes, waar jongeren in alle rust kunnen studeren en zich optimaal kunnen voorbereiden op hun examens. Door deze faciliteiten aan te bieden, ondersteunen we de academische ontwikkeling van onze jeugd en bieden we hen de kans om hun potentieel te bereiken.
2.7 Onderwijs
In Grimbergen streven we naar een hoogwaardig en inclusief onderwijsstelsel dat onze jongeren voorbereidt op een succesvolle toekomst. Om de capaciteitsdruk op de Grimbergse scholen te verlichten, bouwen we een nieuwe school in Strombeek-Bever. Hierbij leggen we de nadruk op het opwaarderen van de buurt en het creëren van veel groene ruimte, waardoor een stimulerende leeromgeving ontstaat.
Daarnaast voorzien we extra ondersteuning voor lessen Nederlands en zomercursussen Nederlands in de Grimbergse scholen, met als doel de taalvaardigheid van onze leerlingen te verbeteren en hen optimaal voor te bereiden op een Nederlandstalige samenleving. We wijzen onze scholen ook op de verplichting om enkel en alleen Nederlands te spreken met kinderen en hun ouders, zowel binnen als buiten het klaslokaal. Dit Nederlandstalige beleid wordt ook hard gemaakt op de speelpleinwerking, waar taalstimulering centraal staat.
Verder moedigen we onze secundaire school aan om voorrang te verlenen bij de inschrijvingen voor wie Nederlandstalig basisonderwijs heeft gevolgd, als een manier om de integratie en het succes van leerlingen te bevorderen. We leggen ook de nadruk op het eentalig Nederlands karakter van de scholen en stellen een éénduidig taalplan op dat door alle koepels wordt opgevolgd. Op deze manier streven we naar een inclusief onderwijsstelsel dat gelijke kansen biedt aan alle leerlingen en waarin taalvaardigheid en integratie centraal staan.
2.8 Religie
Al onze kerkgebouwen, niet alleen de Sint-Servaasbasiliek, nemen een prominente plaats in binnen hun respectievelijke dorpskernen. Door hun uitzonderlijk voordelige locaties, vloeroppervlaktes en historische waarde valt het jaar na jaar steeds minder te verantwoorden dat deze locaties enkel voor religieuze activiteiten gebruikt worden.
N-VA Grimbergen wil daarom de denkoefening die rond de nevenbestemming van de Sint-Amandskerk in Strombeek-Bever gebeurde, te herhalen voor de andere kerken en pastorieën op ons grondgebied. Dit conform de overeenkomst die in 2023 werd gesloten tussen het gemeentebestuur en het centraal kerkbestuur.
Het gemeentebestuur verwacht een strikt neutrale klederdracht van haar ambtenaren.
2.9 Gemeenschapsvorming
In Grimbergen streven we naar een hechte gemeenschap waarin iedereen zich thuis voelt en waar solidariteit en samenhorigheid centraal staan. Om dit te bereiken, zetten we sterk in op wijkwerking, omdat dit de aanpak van vergrijzing en eenzaamheid ondersteunt en het samenhorigheidsgevoel verhoogt. We erkennen de uitdagingen die gepaard gaan met vergrijzing en stellen daarom extra maatregelen in om hierop in te spelen en de nodige ondersteuning te bieden aan ouderen in onze gemeente.
Vrijwilligerswerk speelt een cruciale rol in het versterken van onze gemeenschap, daarom zetten we sterk in op het promoten en faciliteren ervan, met bijhorend kader en een uniforme vergoeding voor vrijwilligers. We hebben speciale aandacht voor eenzame mensen en betrekken hen actief in onze samenleving door middel van vrijwilligerswerk en door hen te ondersteunen via het lokaal dienstencentrum.
Daarnaast erkennen we het belang van het verenigen van verschillende gemeenschappen in Grimbergen en investeren we in evenementen, cultuur en sport als middelen om mensen samen te brengen en de diverse populatie in integreren. Tot slot zullen we blijven waken over de leefbaarheid van onze gemeente. Ook in het geval ons een opvangcentrum voor migranten van hogerhand ontegensprekelijk wordt opgelegd, zullen we er blijven voor zorgen dat dit de leefbaarheid van onze gemeente niet schaadt, zoals tot nu toe succesvol gelukt is.
2.10 Cultuur
In Grimbergen hechten we veel belang aan cultuur als bron van inspiratie, creativiteit en verbinding binnen onze gemeenschap. Om deze waarden te bevorderen, plannen we de bouw van een nieuwe bibliotheek in de kerk van Strombeek-Bever. Deze bibliotheek zal dienen als een plek om boeken te ontlenen. Maar het wordt tevens een bruisende ontmoetingsplaats waar mensen kunnen leren, geïnspireerd worden en samen kunnen komen. Het behouden en bevorderen van de kennis van het Nederlands staat hierbij centraal, als een middel om verbinding en inclusiviteit te stimuleren.
Daarnaast blijven we investeren in het cultuurcentrum in Strombeek-Bever en streven we naar een nauwere samenwerking tussen het cultuurcentrum en de gemeentelijke academie en integreren we de kunstateliers terug in het cultuurcentrum. Door deze instellingen sterker met elkaar te verweven, willen we een bloeiende culturele gemeenschap creëren waarin kunst en creativiteit kunnen gedijen.
Om Grimbergen als kunstgemeente op de kaart te zetten, organiseren we het evenement "Kunstpallet"tijdens de maanden mei en juni, waar lokale en regionale kunstenaars de kans krijgen om hun talent te tonen. Daarnaast zetten we in op meer kunst in de openbare ruimte, waardoor onze gemeente wordt verrijkt met artistieke pareltjes waar iedereen dagelijks kan van genieten.
Bij gemeentelijke evenementen en markten bieden we ook ruimte aan Grimbergs talent op het gebied van muziek, dans en woord, waardoor onze lokale artiesten de mogelijkheid krijgen om zich te tonen aan een breder publiek en onze gemeenschap te verrijken met hun creativiteit en talent. We bieden tevens de mogelijkheid aan lokale horeca om één zondag per maand in de zomerperiode lokaal muzikaal talent over de vloer te krijgen.
Op deze manier streven we ernaar om van cultuur een integraal onderdeel te maken van het dagelijks leven in Grimbergen en een bron van inspiratie en verbinding te bieden voor al onze inwoners.
3. VEILIGHEID
3.1 Strenge maar rechtvaardige handhaving
In Grimbergen stellen we veiligheid als topprioriteit, waarbij de politie zich hoofdzakelijk richt op hun kerntaken: de bestrijding van criminaliteit en overlast, het bevorderen van verkeersveiligheid en de aanpak van drugsproblematiek. Om dit te realiseren, streven we naar een zichtbare aanwezigheid van politie op straat, wat niet alleen de veiligheid, maar ook het veiligheidsgevoel van onze burgers verhoogt. Daarom bereiden we een samenwerking of fusie met andere politiezones voor, om meer blauw en paars op straat te kunnen brengen.
Wijkagenten spelen een cruciale rol in onze gemeenschap. Naast hun sociale functie moeten ze ook streng maar rechtvaardig handhaven, waarbij ze zowel sensibiliseren als optreden tegen overtredingen. Het is van belang dat wijkagenten gekend en bereikbaar zijn voor de burger, zodat ze kunnen inspelen op lokale noden en problemen.
Om de politie toegankelijker te maken voor de burger, streven we naar meer openingsuren en het behoud van een contactpunt in Strombeek-Bever (Momenteel in villa Rijckendal). Hierdoor kunnen burgers gemakkelijker terecht met vragen, meldingen en klachten.
Daarnaast zetten we in op de aanpak van domiciliefraude en huisjesmelkerij, in samenwerking met de federale overheid. We controleren en handhaven ook op illegale economische bedrijvigheid, om een veilige en eerlijke economische omgeving te waarborgen.
Ten slotte werken we verder aan het gebiedsdekkend cameraschild, waardoor criminelen sneller kunnen worden opgespoord en gevat. Met deze maatregelen streven we naar een veilige en rechtvaardige samenleving waarin burgers zich beschermd voelen en waar criminaliteit effectief wordt aangepakt.
3.2 Straatverlichting en straatbeeld
In Grimbergen streven we naar een aangenaam en veilig straatbeeld, waarbij straatverlichting een belangrijke rol speelt. Samen met Fluvius blijven we investeren in openbare energievriendelijke LED-verlichting, waardoor we kunnen zorgen voor aangepaste verlichting in de hele gemeente. Deze investeringen dragen niet alleen bij aan energiebesparing, maar ook aan een betere verlichting die de veiligheid en het comfort van onze inwoners verbetert.
Daarnaast streven we ernaar om onze verlichting meer lokaal aan te sturen, zodat we het doven van de nachtverlichting beter kunnen afstemmen op de specifieke behoeften van verschillende gebieden. Op deze manier kunnen we energie besparen en tegelijkertijd de impact op het milieu verminderen.
Om een net straatbeeld te behouden, is handhaving en sociale controle essentieel.
Op deze manier streven we ernaar om een veilige en aantrekkelijke leefomgeving te creëren voor al onze inwoners.
3.3 Preventie
In Grimbergen hechten we veel belang aan preventie als middel om criminaliteit, cyberincidenten en brandgevaar te voorkomen en de veiligheid van onze gemeenschap te waarborgen. Daarom zetten we in op het promoten van diefstalpreventie, cyberpreventie en brandpreventie, waarbij we onze inwoners informeren en sensibiliseren over preventieve maatregelen die ze kunnen nemen om risico's te verminderen.
We erkennen ook de waarde van samenwerking en waakzaamheid van de buurt. Daarom blijven we het Buurt Informatie Netwerk (BIN) bekend maken en ondersteunen, waardoor buurtbewoners kunnen samenwerken en informatie kunnen uitwisselen om verdachte activiteiten te signaleren en criminaliteit te voorkomen. Door middel van deze initiatieven streven we ernaar om een veilige en beschermende omgeving te creëren voor al onze inwoners.
3.4 Verkeersveiligheid
In Grimbergen streven we naar een veilige en duurzame mobiliteit voor al onze inwoners. Om dit te realiseren, richten we ons niet alleen op het realiseren van bijkomende fiets- en wandelinfrastructuur, maar ook op het grondig herstellen van bestaande infrastructuur. Op die manier willen we ervoor zorgen dat onze wegen en paden in goede staat verkeren, waardoor fietsers en voetgangers zich veilig en comfortabel kunnen verplaatsen door onze gemeente.
Daarnaast investeren we in moderne technologieën om de verkeersveiligheid te verbeteren. Waar nodig voorzien we bijkomende Automatic Number Plate Recognition (ANPR) camera's voor snelheidscontroles en controles op zwaar verkeer. Deze camera's helpen niet alleen bij het handhaven van de verkeersregels, maar dragen ook bij aan het verhogen van de verkeersveiligheid en het verminderen van het risico op ongevallen.
Door middel van deze maatregelen streven we ernaar om een veilige en vlotte mobiliteit te garanderen voor al onze weggebruikers, en om van Grimbergen een aangename en leefbare gemeente te maken om te wonen en te bewegen
Waar de breedte het toelaat moeten afgescheiden fietspaden worden aangelegd.
3.5 Cyberveiligheid
In Grimbergen nemen we de cyberveiligheid van onze gemeentelijke diensten uiterst serieus. We blijven voortdurend investeren in maatregelen die ons beschermen tegen hacking en andere cyberaanvallen. Door het implementeren van geavanceerde beveiligingssystemen en het regelmatig bijwerken van onze IT-infrastructuur streven we ernaar om de integriteit en vertrouwelijkheid van onze gegevens te waarborgen, en om onze diensten operationeel te houden zonder onderbrekingen als gevolg van cyberincidenten.
Daarnaast erkennen we het belang van bewustwording en educatie als het gaat om cyberveiligheid. Daarom sensibiliseren we niet alleen onze medewerkers, maar ook de burger en schoolgaande kinderen over de gevaren van het internet en geven we praktische tips mee omtrent cyberveiligheid. Door mensen bewust te maken van mogelijke bedreigingen en hen te voorzien van de nodige kennis en vaardigheden, streven we ernaar om een veilige online omgeving te creëren voor iedereen in onze gemeente.
3.6 Mobiliteit en wegenwerken
In Grimbergen streven we naar een mobiliteitsplan dat aansluit bij de behoeften en wensen van onze inwoners en dat tevens tegemoed komt aan de eisen van Vlaanderen en van de vervoerregio. Daarom zorgen we voor een uitgebreide evaluatie van het mobiliteitsplan, waarbij we participatiemogelijkheden bieden aan onze inwoners. We streven naar een duurzame mobiliteit door maatregelen te nemen die de shift van gemotoriseerd verkeer naar openbaar vervoer, fietsen en stappen verder realiseren. Hierbij kiezen we onder andere voor innovatieve deelmobiliteit om een trendsetter te zijn in duurzame mobiliteitsoplossingen.
Om de verkeersdruk te verlichten, blijven we proactief maatregelen nemen om sluipverkeer te vermijden, waarbij we gebruik maken van technologie en het "smart city" concept. Daarnaast investeren we in de aanleg van extra veilige en comfortabele fietspaden en zorgen we voor toegankelijke en goed uitgebouwde bushaltes.
Door het nieuwe mobiliteitsplan benutten we ook de mogelijkheden tot ontharding, waarbij we streven naar maximale leefkwaliteit voor onze inwoners. We onderzoeken zelfs de mogelijkheid om een waterbus te lanceren als een innovatieve vorm van openbaar vervoer.
Om de parkeerdruk te verlagen, optimaliseren we het bestaande parkeeraanbod in Strombeek-Bever, Grimbergen centrum en de Borcht. We implementeren het bestaande parkeerplan, in samenwerking met een gespecialiseerde firma, en realiseren randparkings aan de Antwerpselaan en bijkomende bovengrondse parkings in Strombeek-Bever.
Tot slot kiezen we prioritair voor de heraanleg van verschillende straten, zoals de Warandestraat/Driesstraat, Meerstraat/Gemeentehuisstraat/Beigemsesteenweg, Victor Soensstraat en Nieuwelaan, met ruimte voor gescheiden rioleringsstelsels en voorzieningen voor fietsers en wandelaars. Zo streven we naar een veilige, duurzame en toegankelijke mobiliteit voor alle Grimbergenaars.
KORTE SAMENVATTING VAN ONS BELEIDSPROGRAMMA
LEEFBAARHEID
- We springen zorgzaam om met bouwen en verkavelen.
- We werken de achterstand aan kwalitatieve voet- en fietspaden stelselmatig weg.
- De N-VA voert een actief milieubeleid, waarin geen plaats (meer) is voor vervuilende industrie.
- We voeren een realistisch klimaatbeleid, waarbij het verminderen van verharding en het bevorderen van duurzame vervoersmiddelen essentiële sleutels zijn.
- Naast preventie van sluikstorten en zwerfvuil zetten we in op straatvegers om onze straten proper te houden.
- We realiseren het nieuwe groene Gemeenteplein in Strombeek-Bever.
- We blijven investeren in evenementen en in een gevarieerd vrijetijdsaanbod van sport en cultuur.
- Welzijn en gezondheid van onze inwoners blijven voor ons belangrijke aandachtspunten die we blijven ondersteunen.
- De site van het Cultuurcentrum (CC, OCMW & academie) wordt grondig gerenoveerd.
- Er is nood aan bijkomende hondenlosloopweides.
IDENTITEIT
- De N-VA kiest resoluut voor onze Nederlandse taal en de verdediging van onze Westerse cultuur, waarden en normen. Daarom organiseren we taalbevorderende initiatieven en integratie-initiatieven.
- We creëren een nieuwe bibliotheek in de kerk van Strombeek-Bever die een echt Nederlandstalig ijkpunt wordt in deze deelgemeente. Ontmoeten, beleven en educatie staan daarbij centraal.
- Gemeenschapsvormende activiteiten en verenigingen worden sterk ondersteund door de gemeente.
- Vrijwilligerswerk wordt opgewaardeerd.
- Bij gemeentelijke evenementen en markten bieden we ook ruimte aan Grimbergs talent op het gebied van muziek, dans en woord.
- We mogen trots zijn op onze mooie gemeente en willen daarom bijkomend inzetten op toerisme en het verspreiden van het authentieke merk ‘Grimbergen’. We geloven hierbij in de sterkte van onze lokale handelaars en horeca.
- We maken een jeugdhuizenplan en blijven studeerplekken inrichten.
- Samen met de kerkfabrieken wordt verder gewerkt aan nevenbestemming en herbestemming van kerken en pastorieën.
- We maken grondige keuzes in de renovatie en het breed gebruik van de meer dan 120 gemeentelijke gebouwen. Waardevol erfgoed blijft behouden.
- We garanderen een toegankelijk gemeentehuis en zetten sterk in op digitalisering ten voordele van de inwoners. Fysieke contactmomenten blijven zeker mogelijk.
VEILIGHEID
- Met Brussel in de nabijheid blijft veiligheid een topprioriteit. Daarom is een samenwerking, en mogelijk een fusie met een andere politiezone noodzakelijkWe blijven inzetten op een politiesteunpunt in Strombeek-Bever.
- Wijkwerking en buurtinformatienetwerken blijven een focus.
- Domiciliefraude, huisjesmelkerij en illegale economische activiteiten bestrijden we actief.
- We blijven ons richten op diefstalpreventie, cyberpreventie en brandpreventie.
- Het mobiliteitsplan wordt voortdurend bijgestuurd en geëvalueerd. Dat doen we in samenwerking met de bevolking tot onze doelstellingen bereikt zijn.
- Het creëren van meer veilige fietsverbindingen blijft essentieel.
- We implementeren ons parkeerplan in samenwerking met een gespecialiseerde firma en realiseren randparkings aan de Antwerpselaan, evenals extra bovengrondse parkeergelegenheden in Strombeek-Bever.
- We blijven investeren in publieke camera’s en slimme technologieën om criminelen sneller op te sporen en een modern veiligheidsbeleid te voeren.
- Bij de heraanleg van straten hebben we oog voor mobiliteit, parkeren en vergroening zodat er leefbare en aangename straten en wijken ontstaan.
Als conclusie: We maken van Grimbergen een leeftijdsvriendelijke gemeente
We willen Grimbergen laten evolueren naar een gemeente waarin mensen uit alle leeftijdsgroepen aangenaam kunnen wonen en genieten. Zowel senioren, kinderen als volwassenen moeten de nodige aandacht krijgen.
Voor senioren denken we bijvoorbeeld aan betere voetpaden, voortdurende investeringen in woonzorgcentrum Ter Biest en de verdere uitbouw van ons dienstencentrum. Kinderen hebben recht op meerdere veilige speeltuinen, verspreid over ons grondgebied, veilige fietsverbindingen en extra plaatsen voor kinderopvang. Onze vrijetijdssector (sport en cultuur) verdient de nodige investeringen zodat zowel jong als oud hier ten volle van kunnen blijven genieten. Dit alles wordt ingebed in een modern woonbeleid met behoud van groene ankerpunten. Straten worden heraangelegd om aangename buurten te creëren, met de nodige aandacht voor groen en voor veilige, comfortabele verplaatsingsmogelijkheden. Kortom, een gemeente op maat van alle leeftijdsgroepen.