Voorrang voor Nederlandstaligen in scholen van de Vlaamse Rand

Op 1 februari 2022, over deze onderwerpen: Beleid, Onderwijs, Vlaams karakter

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft nieuwe inschrijvingsregels uitgewerkt op maat van scholen in de Vlaamse Rand. Basisscholen krijgen de mogelijkheid om voorrang te geven aan kinderen die in de eigen gemeente wonen. Scholen van het secundair onderwijs zullen plaatsen kunnen voorbehouden voor leerlingen die in het verleden reeds kozen voor Nederlandstalig onderwijs. 

“De gemeenten in de Vlaamse Rand hebben nood aan een beleid op maat”, zegt Weyts. “We kampen in onze streek met een sterke instroom van anderstaligen. Kinderen vinden soms geen plaats meer in hun eigen gemeente. De onderwijskwaliteit komt onder druk te staan. We zouden nu voorrang kunnen geven aan wie effectief in onze regio woont én aan wie consequent kiest voor de Nederlandse taal”. 

Concreet zullen basisscholen in de Vlaamse Rand de mogelijkheid krijgen om voorrang te geven aan kinderen die in de eigen gemeente wonen. Scholen van het secundair onderwijs zullen in de Rand dan weer 70% van de beschikbare plaatsen kunnen voorbehouden voor leerlingen die vanaf hun drie jaar onafgebroken Nederlandstalig onderwijs gevolgd hebben of die sinds hun verhuis naar Vlaanderen of Brussel altijd gekozen hebben voor Nederlandstalig onderwijs. Zo wordt iedereen die kiest voor het Nederlands ook beloond voor die keuze. 

De Vlaamse Regering heeft de nieuwe inschrijvingsregels goedgekeurd en zal alles ook nog voorleggen aan het Vlaams Parlement. De nieuwe inschrijvingsregels moeten dan van kracht worden op 1 september 2022.  

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is