U bent hier
Vlaanderen investeert in Grimbergen
Minister Diependaele investeert met projectoproepen in 29 erfgoedparels
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele investeert met de projectoproepen in 29 erfgoedparels. De Vlaamse overheid reserveert hiervoor 14,8 miljoen euro. “Voor grote restauratiewerken en investeringsprojecten aan of in beschermd onroerend erfgoed werken we voortaan met thematische oproepen om een erfgoedpremie aan te vragen. Om lange wachttijden te vermijden, engageren we ons enkel voor dossiers waarvoor budget voorzien is. Na de 18 geselecteerde dossiers uit de relance-oproepen kan ik nu de eerste 29 dossiers uit de reguliere oproepen bekend maken. Deze dossiers krijgen groen licht om een definitief premiedossier in te dienen. Zo wil ik snel nieuwe investeringen mogelijk maken en zuurstof geven aan de erfgoedsector. Ondertussen vinden steeds meer erfgoedeigenaars hun weg naar de standaard erfgoedpremie voor onderhoudswerken en werk ik aan een versnelde afbouw van de historische wachtlijst”, zegt minister Diependaele.
Uiterlijk 1 februari 2022 moesten de preselectiedossiers voor de drie reguliere oproepen ingediend zijn. De oproepen waren een behoorlijk succes: er konden in totaal 63 preselectiedossiers ter beoordeling worden voorgelegd aan gespecialiseerde jury’s. Minister Diependaele selecteerde na advies van de jury’s 29 dossiers voor een totaalbedrag van 14.810.615,41 euro.
Deze preselectiedossiers kunnen nu door de initiatiefnemers worden omgezet in volwaardige premiedossiers. Eenmaal het agentschap Onroerend Erfgoed deze dossiers inhoudelijk heeft goedgekeurd, kunnen in 2023 de bijhorende erfgoedpremies worden toegekend.
Onder het thema ‘Kleine totaalprojecten’ selecteerde de minister 12 dossiers voor een totaal premiebedrag van 4.541.811 euro:
Duffel: Restauratie en herbestemming van de kasteelruïne Kasteel Ter Elst
Gent: Herbestemming van Convent 231 tot Toontjeshuis in het Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw-ter-Hoye
Oudenaarde: Restauratie van de dakstructuur van het bedevaartsoord en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare
Leuven: Restauratie van Huis Delsart met leerwerkatelier
Antwerpen: Restauratie van de gevels van Résidence Elsdonck
Oudenaarde: Restauratie en herbestemming van het poortgebouw van de voormalige abdij van Maagdendale
Zwalm: Herbestemming van de watermolen Ijzerkotmolen
Antwerpen: Restauratie van het exterieur van de kapel en van de gevels van het Klooster van de Witzusters
Leuven: Consolidatie en valorisatie van de 12de-eeuwse stadsomwalling in het Sint-Donatus stadspark
Dilbeek: Gevel- en binnenrestauratie en nevenbestemming van de pastorie in Sint-Ulriks-Kapelle
Lubbeek: Restauratie van parochiekerk Sint-Jan-de-Doper met kerkhof
Gent: Herbestemming tot school van de Jezuïetenvleugel en het Loetshuis van de Oude Abdij van Drongen
Onder het thema ‘Hoogdringende dossiers’ selecteerde de minister 9 dossiers voor een totaal premiebedrag van 3.681.542,55 euro:
Gent: Stabiliteitswerken aan de ziekenzalen van het Pauligebouwvan het Bijlokehospitaal
Leuven: Restauratie van de ommuring van het Groot Begijnhof
Poperinge: Dringende restauratie- en stabiliteitswerken van de daken van de zuidelijke, westelijke en noordelijke stallingen van Herenhoeve ’t Neerhof
Leuven: Restauratie van de daken van de noordvleugel op de site Keizersberg
Boortmeerbeek: Restauratie van de schuur van de Sint-Jozefshoeve
Grimbergen: Duurzame instandhouding van de ruïnes op het Prinsenkasteel
Meise: Hoogdringende werken aan de pastorie van de Sint-Stephanusparochie in Oppem
Geraardsbergen: Hoogdringende restauratiewerken aan de daken van het Sint-Catharinacollege
Antwerpen: Restauratie van het Koninklijk Atheneum
Onder het thema ‘Restauratie van onderwijsgebouwen’ selecteerde de minister 8 dossiers, 6 van het gesubsidieerd onderwijs en 2 van het GO!, voor een totaal premiebedrag van 6.587.261,86 euro:
Haacht: Restauratie en herconditionering van blok A/B/C van de middelbare school Sint-Angela in Tildonk
Turnhout: Restauratie van de neogotische gebouwen F en K van het Heilig Grafinstituut
Antwerpen: Restauratie van gebouw A, het Openleercentrum en de achtergevel (fase 3) van het Sint-Lievenscollege
Leuven: Restauratie van de kapel Bleydenberg van de vrije basisschool Bleydenberg in Wilsele
Hoegaarden: Restauratie van het interieur van het kasteel van Meldert van het Sint-Janscollege
Antwerpen: Herwaardering van de kapel en een veilige, toegankelijke leeromgeving voor het Sint-Jan Berchmanscollege
Gent: Buitenschrijnwerken aan Paviljoen G41, de voormalige veeartsenijschool van het Instituut voor Anatomie
Gent: Restauratie van de buitenschil en daken van Paviljoen G41, de voormalige veeartsenijschool van het Instituut voor Anatomie
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele:
“Vlaanderen bezit heel wat beschermd erfgoed waarin ze haar onderwijsactiviteiten organiseert. Dat erfgoedpatrimonium goed beheren kost veel tijd en geld. Met de erfgoedpremie ‘restauratie van onderwijsgebouwen’ wil ik projecten ondersteunen die inzetten op restauratie van dat erfgoed, met het oog op een duurzaam behoud van de onderwijsfunctie. Scholen hebben immers een bijzondere maatschappelijke rol in onze samenleving.”
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts:
“Een investering in scholenbouw is een investering in onze kinderen en dus in onze toekomst. Goed uitgeruste klassen dragen immers bij aan de kwaliteit van ons onderwijs. Deze regeerperiode investeren we 3 miljard euro in onder meer nieuwe scholenbouwen, maar met deze gerichte impuls houden we evengoed ook historisch onderwijserfgoed in ere.”
Verdere verloop van de procedure voor deze geselecteerde dossiers:
De geselecteerde kandidaten zullen binnenkort uitgenodigd worden om een definitief premiedossier in te dienen, en dit tegen uiterlijk 1 februari 2023. Het agentschap Onroerend Erfgoed onderzoekt de dossiers en legt uiterlijk op 1 juni 2023 de dossiers die in aanmerking komen voor een premie voor aan de minister. De minister beslist nadien over de toekenning van de premie, waarna de vastlegging ervan volgt. De erfgoedeigenaars kunnen meteen daarna van start met de werken.
Meer informatie over de erfgoedpremie volgens oproep:
Grote restauratieprojecten behandelt Vlaanderen via oproepen. Ruim op voorhand geven we aan op welk moment we per oproep welke budgetten voorzien. Om nieuwe wachtlijsten te voorkomen, zullen we slechts het aantal dossiers accepteren waarvoor er budget voorzien is. Een oproep bestaat uit twee rondes: een preselectieronde met een jury en een definitieve indieningsronde, waarbij de geselecteerde kandidaten het eigenlijke premiedossier kunnen indienen. De oproep geeft aan wanneer het definitieve dossier ten laatste ingediend kan worden. Na deze indiendatum behandelt het agentschap Onroerend Erfgoed de dossiers binnen de vier maanden, waarna dadelijk de vastlegging van de premie volgt en de werken kunnen starten.
Meer informatie op de website van Onroerend Erfgoed: https://www.onroerenderfgoed.be/erfgoedpremie-oproep