Nieuwe formule voor maaltijden Grimbergse scholen, Ter Borre en thuisbedeelde maaltijden

Op 1 maart 2019, over deze onderwerpen: BCSD, Beleid, OCMW, Onderwijs, Senioren, Welzijn
Man krijft warme maaltijd aan huis

Op 21 januari nam het college van burgemeester en schepenen een beslissing over de toekomst van de gemeentelijke keuken in Strombeek-Bever. De gemeentelijke keuken wordt stopgezet en er komt een nieuw kwalitatiever aanbod in de plaats. De overschakeling naar het nieuwe systeem is voorzien op 1 september.

De prijzen zullen niet stijgen, het aanbod wordt ruimer en beter afgestemd én vooral de voedselveiligheid wordt beter gegarandeerd. Op de plaats van de keuken is immers een turnzaal voorzien voor de nieuwbouw van de school ’t Villegastje, waarvan de uitvoering dit jaar gepland wordt. 

Warme maaltijden voorbereiden: geen kerntaak voor de gemeente

Vandaag voorziet de gemeentelijke keuken maaltijden voor het gemeentelijke onderwijs, het dienstencentrum Ter Borre en het thuiszorgpunt (maaltijden aan huis). “We stelden vast dat het halen van de HACCP normen (voedselveiligheid) een zeer groot probleem vormt. Eigenlijk is het bereiden van warme maaltijden een specifieke specialiteit waar we als gemeentebestuur onvoldoende middelen voor hebben. We laten dat dan ook best over aan gespecialiseerde bedrijven” zegt burgemeester Chris Selleslagh. De bouw van een nieuwe keuken was dan ook geen optie.

Warme maaltijden voor kinderen in speciale oven opgewarmd

Het gemeentebestuur wil de kinderen in het gemeentelijk onderwijs nog steeds de mogelijkheid geven om een warme maaltijd te nuttigen. Het bestuur gaat hiervoor onmiddellijk een overheidsopdracht opstarten. Bedoeling is dat de maaltijden dan ter plaatse opgewarmd worden in speciale ovens in de scholen. “De prijs voor de kinderen zal zeker niet stijgen hierdoor en er zal mogelijkheid zijn om speciale menu’s te bestellen afgestemd op de kinderen”, zegt Chris Selleslagh.

Aanbod gericht op specifieke noden van senioren in Ter Borre

Ook het dienstencentrum Ter Borre zal mee opgenomen worden in het bestek. “Er worden daarbij verschillende opties gevraagd gericht op senioren, gaande van dieet tot zoutarm tot maagdarmsparende menu’s. De gebruikers hebben dan meer keuze, want nu bestaat er maar één enkel menu voor iedereen”, licht schepen van welzijn Anne Laure Mouligneaux toe.

Thuisbedeelde maaltijden dankzij privépartners

Voor de thuisbedeelde maaltijden van het OCMW gaat het OCMW de klanten doorverwijzen naar de verschillende private aanbieders. “We zullen daarbij niemand in de kou laten staan. Het OCMW zal de bestaande klanten mee helpen overschakelen. We gaan daarbij het aanbod bekendmaken, zonder mensen te verplichten te kiezen voor één aanbieder. 

We stelden nu vast dat de huidige leverwijze van het OCMW te weinig sociale meerwaarde inhield, omdat alles snel geleverd moest worden. "Een praatje slaan met de mensen zat er dus eigenlijk niet in”, aldus Anne Laure Mouligneaux.

Mensen die het financieel moeilijk hebben, kunnen zoals steeds terecht bij de sociale dienst voor financiële hulp. Ook hier geldt dat de prijzen niet stijgen. Integendeel, de mensen kiezen zelf wat ze bestellen en bij wie, dat kan gaan van een gewoon tot een gastronomisch menu.

Voor het personeel wordt, waar mogelijk, een andere tewerkstellingsplaats gezocht binnen de gemeentediensten.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is