Nieuwe coalitie in Grimbergen

Op 24 mei 2022, over deze onderwerpen: Beleid

De partijen Vernieuwing, CD&V en N-VA van Grimbergen dienden op 24 mei een collectieve motie van wantrouwen in en vormen een nieuwe meerderheid. ‘Het gebrek aan samenwerking, loyaliteit en transparantie door de vroegere coalitiepartner Open VLD heeft geleid tot een gebrekkig bestuur met een stilstand en vooral het verdwijnen van het draagvlak bij de inwoners.’, zegt eerste schepen Philip Roosen. 

De huidige meerderheid in de gemeente Grimbergen is in 2018 met veel ambitie en met een vernieuwend bestuursakkoord begonnen aan de legislatuur. Vernieuwing en N-VA hebben moeten vaststellen dat de samenwerking met de fractie Open VLD binnen die meerderheid de afgelopen twee jaar steeds moeizamer verliep. 

Het gebrek aan collegialiteit heeft geleid tot inefficiëntie in de uitvoering van het bestuursakkoord en had zelfs als gevolg dat personeelsleden van de gemeente ontslag hebben genomen. ‘Bovendien zorgde Open VLD voor een belemmering in meerdere belangrijke dossiers zoals het mobiliteitsplan, erfgoeddossiers, cultuur,… alsook voor de sociale opdracht van het gemeentebestuur. Sociale zaken, erfgoed, innovatieve mobiliteit en burgerparticipatie blijken niet belangrijk te zijn voor Open VLD.’, aldus voorzitter Koen Roelens en fractievoorzitter Rudi Van Hove. ‘Telkens deze dossiers op het college besproken werden, waren er bezwaren van Open VLD en moest er gevochten worden om ook maar iets gerealiseerd te krijgen'. Onze schepen van Welzijn moest vechten voor 15.000 euro terwijl er voor openbare werken en sport miljoenen euro’s werden uitgegeven zonder een duidelijke visie noch realisatieplan. Al onze dossiers werden voor de uitvoering onderaan de stapel gelegd waardoor zelfs beslissingen van 2019 vandaag nog steeds niet uitgevoerd zijn door de gemeentelijke diensten, waar de burgemeester de leiding over heeft.

De leiding van het College gebeurde door de burgemeester op een zodanige niet transparante wijze, dat vragen en wantrouwen niet weggenomen werden maar eerder versterkt. Hierdoor kon voor het eerst in de Grimbergse geschiedenis de wijziging in de meerjarenbegroting niet tijdig goedgekeurd worden. De vijandige houding van de leden van het bestuur van Open VLD naar de coalitiegenoten heeft de basis voor een verdere samenwerking volledig weggenomen. 

Ook het dossier van de ondergrondse parking in Grimbergen-centrum, gekoppeld aan een ondergrondse winkel, zorgde voor een blokkering van het beleid, met weinig perspectief tot vooruitgang. 

Recentelijk dreigde de voorzitter van Open VLD zelfs om de coalitie op te blazen als N-VA het goedgekeurde traject voor de vernieuwing van het mobiliteitsplan zou verder zetten. Meer nog, hij nam zelf initiatief om bij de oppositie partners los te weken voor een nieuwe coalitie ter vervanging van N-VA. Niemand van de gecontacteerde partijen ging hierop in. Vermits alle vertrouwen hierdoor zoek was en de voorzitter van Open VLD bij niemand nog geloofwaardig overkwam besloten Vernieuwing, N-VA en CD&V de handen in elkaar te slaan voor een nieuwe meerderheid, die wel transparent en constructief wil besturen. 

Vernieuwing, CD&V en N-VA zijn ervan overtuigd dat het anders kan en dienden daarom een collectieve motie van wantrouwen in voor de gemeenteraad van 2 juni eerstkomende. De constructieve oppositie van de CD&V, samen met de overtuiging dat een collegiaal en transparant bestuur van de gemeente Grimbergen noodzakelijk is, hebben Vernieuwing en N-VA overtuigd om het roer om te slaan naar een nieuwe meerderheid, die naar werkbare oplossingen zoekt voor onze inwoners, verenigingen en ondernemingen. 

Om de continuïteit zoveel als mogelijk te verzekeren zal CD&V de bevoegdheden van Open VLD overnemen aangevuld met samenleven (integratie) en gezondheidsbeleid. Voor N-VA verandert er niets. Ze behouden alle bevoegdheden en huidige schepenambten. In de geest van het nieuw decreet zal Bart Laeremans de burgermeesterfunctie opnemen en de nieuwe ploeg leiden. De drie partijen hebben tevens beslist om een dagelijks bestuur op te richten waar wekelijks overleg zal plaats vinden en waarbij gezamenlijk projecten zullen besproken worden, en het college en gemeenteraad zal voorbereid worden. Dit voorstel werd reeds meerdere malen voorgelegd aan burgemeester Selleslagh. Hij is hier echter nooit op ingegaan, met alle gevolgen van dien.

De drie partijen hebben hun inzichten over de ondergrondse parking, het zogenaamde “Jumbo-dossier” met elkaar gedeeld en hebben beslist dit project met onmiddellijke ingang stop te zetten. De nieuwe coalitie wil na de motie van wantrouwen snel opstarten om oude en nieuwe dossiers met een frisse wind en inzichten tot een goed einde te brengen. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is