U bent hier
Krachtlijnen coalitieakkoord Vernieuwing - cd&v MAX - N-VA
Hieronder de krachtlijnen voor de beleidsperiode van 2025-2030. Daarnaast is er ook nog het gelijkblijvende beleid waarbij de zaken die reeds in uitvoering zitten, worden verder gezet.
Professioneel bestuur en dienstverlening
- We blijven werken aan een professionele, toegankelijke en oplossingsgerichte dienstverlening. Voor dringende vragen staan onze diensten via het onthaal paraat.
- In het kader van optimalisering van onze dienstverlening herevalueren we de openingsuren van de gemeentelijke diensten.
- We blijven investeren in voldoende en kwalitatief personeel, op maat van onze gemeente.
- De vrijwilligerswerking wordt verder uitgebouwd onder impuls van een nieuwe vrijwilligerscoördinator.
Participatie, communicatie en digitalisering
- We blijven inzetten op een verbetering van de digitale dienstverlening en op een ‘slimme gemeente’. Een interactieve kaart als hulpmiddel voor digitale informatie wordt onderzocht.
- We evalueren onze huidige participatietool met het oog op meer en efficiënte participatietrajecten. Bij collegebeslissingen wordt nagegaan of participatie een meerwaarde is.
- We werken een experimenteel ‘burgerbudget’ uit waarmee we betrokkenheid bij Grimbergenaars willen verhogen. Waardevolle maatschappelijke voorstellen van onze inwoners kunnen op deze manier meer aan de oppervlakte gebracht worden.
- We maken enkele polyvalente ruimtes meer digitaal met het oog op een groter verhuurpotentieel, bijvoorbeeld met betere WiFi of een conferentiescherm.
Financiën
- We blijven inzetten op bovenlokale samenwerking.
- Onze subsidiecoördinator blijft zoeken naar subsidies op alle niveaus.
- Naast het vervullen van onze kerntaken willen we ook inzetten op een warme gemeente. We doen hieromtrent een efficiëntieoefening en evalueren de financiële gevolgen ervan.
Vlaams karakter ondersteunen – integratie nieuwkomers bevorderen
- Het Nederlands is niet alleen onze officiële taal, het is ook het bindmiddel van onze samenleving. We blijven het Vlaams karakter van onze gemeente op een complexloze wijze ondersteunen en onze taal promoten.
- We vestigen in het bijzonder aandacht op het gebruik en het niveau van het Nederlands als vanzelfsprekende voertaal in het onderwijs, de sociale sector en de georganiseerde vrije tijd. We ondersteunen verenigingen en partners hierin met een taalcoach.
- We onderzoeken de opstart van een zomerschool.
- We zetten nog meer in op de promotie van taalopleidingen bij nieuwkomers en breiden de oefenkansen Nederlands verder uit.
- We voeren een humaan integratiebeleid, vanuit een wederzijds respect waarbij elke mens telt en gelijkwaardig is.
- We starten een buddy-werking op, waarbij vrijwilligers nieuwe inwoners bijstaan en op weg helpen bij een integratietraject.
Een ruimtelijk beleidsplan voor Grimbergen
- We starten de opmaak van een ‘beleidsplan ruimte’ voor heel onze gemeente op.
- Vanuit dit perspectief werken we een langetermijnvisie uit voor de ruimtelijke ontwikkeling op ons hele grondgebied, waarin we alle conclusies uit de onthardingsstudie, klimaatplan, hemelwater- en droogteplan, warmtebeleidsplan, mobiliteitsplan, ... concretiseren.
- In afwachting van de finalisering van dit beleidsplan wordt er een pauze ingelast voor de aflevering van omgevingsvergunningen voor (grote) verkavelingen en meergezinsprojecten.
- We brengen de stedenbouwkundige verordening in lijn met de nieuwe wetgeving. We voorzien een duidelijk kader voor het opleggen van stedenbouwkundige lasten.
Een woonbeleid met kansen voor mensen met een lokale band
- We bouwen ‘Het Vlaamse Woonanker’ samen met onze buurgemeenten uit tot een professionele woonmaatschappij, gericht op de mensen uit onze streek met een reële woonnood.
- Samen met Vlabinvest zoeken we naar locaties voor goede projecten en naar panden die door Vlabinvest gekocht en gerenoveerd kunnen worden en ter beschikking gesteld van mensen met een lokale band.
- We onderzoeken op welke wijze we het wonen in onze streek betaalbaar kunnen houden voor onze bevolking, bijvoorbeeld via erfpachtformules of het ‘wonen-in eigen-streek’-aanbod van Vlabinvest.
- We onderzoeken en stimuleren met het uitwerken van nieuwe woonvormen bijv. verschillende eigendomsstructuren, de bouw van huurentiteiten voor Grimbergenaars en we blijven optreden tegen het illegaal opdelen van woningen.
Een veilige gemeente
- We verbeteren de samenwerking met andere politiezones in afwachting van de haalbaarheidsstudie over verdere integratie.
- We zetten meer in op nabijheid van de politiewerking:
- We verlagen de drempel om aangifte te doen en breiden de openingsuren uit van zodra er voldoende personeel voorhanden is
- Het politiesteunpunt aan het CC wordt een laagdrempelig contactpunt
- We zetten meer in op wijkagenten en geven hen meer visibiliteit
- We breiden onze wettelijke taken in verband met bestuurlijke handhaving uit, onder meer door de inzet van bijkomende gemeenschapswachten met aandacht voor sensibilisering en een duidelijke prioritering.
- We werken aan een efficiëntere aanpak van de drugscriminaliteit.
Een warme gemeente, die sociale geborgenheid biedt voor wie het nodig heeft
- We bouwen een toegankelijk sociaal huis nabij het CC, waar ruimte is voor de dienstverlening van OCMW, Kind en Gezin, Huis van het Kind. We voorzien multifunctionele spreeklokalen voor externe partners en dienstverleners. We nemen een actieve rol op bij het ter beschikking stellen van gronden en/of lokalen voor uitbreiding van het aantal kinderopvangplaatsen.
- We werken samen met de nodige partners aan een actieplan rond eenzaamheid.
- Dieren zijn belangrijk in onze samenleving. Daarom continueren we het beleid rond dierenwelzijn.
- We werken aan een betere ondersteuning en promotie van het mindermobielenvervoer.
- We moedigen gemeenschapsvormende initiatieven die mensen samenbrengen aan (logistiek en financieel).
- We verbeteren de ondersteuning van wijk- en straatfeesten.
- We onderzoeken of we met de huidige gemeentelijke activiteiten en evenementen alle doelgroepen bereiken en waar we kunnen rationaliseren.
- We maken van Ter Borre een intergenerationele ontmoetingsplek en bekijken de uitbouw van een bijkomende plek.
- We verbeteren de samenwerking van de adviesraden met de gemeente en versterken tevens de onderlinge samenwerking tussen de adviesraden.
Mobiliteit evalueren en verbeteren
- Mobiliteit is voor het bestuur een constante oefening tot verbetering op basis van onderzoek, cijfers en overleg.
- We richten een mobiliteitsraad op waarmee we participatie en draagvlak rond mobiliteitsbeslissingen verhogen.
- We werken prioritair een parkeerplan uit met alle betrokken actoren en zetten in op bovengronds parkeren.
- We blijven aandacht hebben voor de veiligheid van schoolomgeving en vrijetijdsinfrastructuur en van de routes daarnaar toe.
Infrastructuurwerken: meer communicatie en minder wateroverlast
- We werken lopende dossiers verder uit (Warande-Zijpstraat, GUP Beigem met uitbreiding fietspad Beigemsesteenweg, fietspaden Nieuwenroodsesteenweg, Prinsenstraat, Humbeeksesteenweg, Kareelstraat, Verbrande Brugsesteenweg).
- We werken aan een objectieve inventaris rond ons openbaar domein (wegenis, asfaltering, boordstenen, voetpaden, fietspaden, verlichtingspalen, ...), waarbij we voldoende middelen voorzien om de historische achterstand in onderhoud structureel weg te werken.
- We zetten verder in op duidelijke communicatie en digitalisering, zodat inwoners, handelaars en andere betrokkenen bij grote projecten vanaf het prille begin betrokken worden. Geplande werken moeten eenvoudig raadpleegbaar zijn en problemen moeten gebruiksvriendelijk kunnen gemeld worden, waarna deze op korte termijn verholpen kunnen worden, waar mogelijk.
- We zetten maximaal in op combinatie van noodzakelijke nutswerken, zodat onze straten niet nodeloos meermaals worden opengelegd. We voeren de controle op de kwaliteit van de uitgevoerde werken op.
- We gaan de strijd tegen wateroverlast verder aan door blijvend in te zetten op noodzakelijke rioleringsprojecten volgens dringendheid en door de komende 5 jaar minstens 40.000m² te gaan ontharden (onthardingsstudie), waarbij we ons openbaar domein vergroenen, in samenspraak met buurtbewoners.
Een milieuvriendelijke en groene gemeente
- We versterken de milieudienst en zetten verder in op de landinrichtingsplannen van de oostelijke Maalbeekvallei en de Groene Noordrand. We geven uitvoering aan de geplande water- en natuurprojecten rond het domein van de Borcht.
- We zetten verder in op bosuitbreiding en het creëren van bijkomende toegankelijke groenzones, zoals bv. de natuurbegraafplaats in Humbeek, de Kloosterweide in Strombeek-Bever,...
- We verbeteren onze gemeentelijke parken en plantsoenen op het vlak van biodiversiteit, we werken een bomenbeleid uit en kiezen voor een onderhoudsvriendelijke en klimaatrobuuste beplanting.
- We breiden het aantal groenmedewerkers verder uit en zorgen op die manier voor een regelmatiger en professioneler groenonderhoud, zowel in de woonkernen als langs onze trage wegen.
- We voeren het klimaatactieplan verder uit en blijven onze trekkersrol vervullen. We ondersteunen hierbij onze inwoners, bedrijven en landbouwers en zetten in op verlaging van de CO2-uitstoot, elektrificatie van ons wagenpark, uitbreiding van de laadpalen en de verduurzaming van ons patrimonium.
- We geven uitvoering aan ons hemelwaterplan en maken verder werk van erosiebestrijding en waterbuffering, in goed overleg met en mee ten bate van onze landbouwers.
Een afvalarme en propere gemeente
- We houden onze recyclageparken voldoende toegankelijk en betaalbaar voor onze inwoners; we behouden het jaarlijks krediet voor onze inwoners en breiden het uit naar onze erkende verenigingen.
- We zetten in op eenvoudige en heldere communicatie en sensibilisatie rond huisvuil en zwerfvuil en hanteren een kordate aanpak van sluikstorters via camera’s en verhoogde boetes.
- We versterken de dienst openbare reinheid met extra personeel en werkmateriaal en werken zo aan properdere straten met oa. een regelmatiger veegonderhoud. We blijven het vrijwilligerswerk van Mooimakers verder ondersteunen.
- We zetten in op beter onderhoud van onze trage wegen, wandelroutes en zitbanken, onder meer via de creatie van peterschap.
- We moedigen de burgerzin aan op het vlak van onderhoud van stoepen en hagen en het tijdig aanbieden of verwijderen van huisvuil.
Een duurzaam patrimonium
- We werken het patrimoniumplan verder uit in concrete acties:
o We zetten de gemeentelijke gebouwen verder op orde op basis van heldere planning en continue inspanning volgens beschikbare mogelijkheden.
o We zetten in op rationalisering, verduurzaming en gedeeld gebruik.
- We continueren lopende projecten (bibliotheek in de kerk, zijvleugel gemeentehuis, sportsite Humbeek).
- We gaan in overleg met het bisdom over de toekomst van de drie parochiezalen.
- Er wordt een toekomstplan ontwikkeld voor de site CC, Sociaal Huis en Academie.
- We gaan actief op zoek naar goed bereikbare ruimtes voor feesten en fuiven.
- We maken een toekomstplan op voor de dorpskern van de Borcht (school ‘de Negensprong’, kerk, sporthal, feestzaal).
Inzet op een versterkte lokale economie
- We verruimen en verbreden de werking van de raad voor lokale economie tot een representatief en gedragen orgaan, waarmee we structureel in overleg gaan.
- Handelaars, horeca en ondernemers worden nauw betrokken bij werken, evenementen, het mobiliteitsplan (met inbegrip van het parkeerplan) en belangrijke beslissingen rond ruimtelijke ordening.
- Initiatieven zoals de digitale aankoopbon, startersgids, koopzondagen, zomerterrassen, handels- en bedrijvengids, promotie van nieuwe handelaars enz… zullen structureel overlegd worden met handelaars en horeca.
- We onderzoeken mogelijkheden om de wekelijkse markten te versterken.
- We onderzoeken hoe we handel en horeca in onze kernen kunnen versterken en werken zo aan een bruisende gemeente.
- Betere ondersteuning van land- en tuinbouw met een concreet aanspreekpunt in de administratie.
- We onderzoeken de mogelijkheden om de gemeentelijke pachtgronden met prioriteit ter
beschikking te stellen aan lokale, actieve landbouwers.
Kwalitatief onderwijs
- We blijven de kennis van het Nederlands van de leerlingen, als enige verbindende taal, bevorderen en zoeken daarvoor naar subsidieopportuniteiten.
- We zetten in op een grotere ouderbetrokkenheid in scholen en op het responsabiliseren van ouders.
- We geven uitvoering aan het Decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) in goed overleg met de andere actoren.
- We streven naar zwemmogelijkheden voor alle kinderen in alle Grimbergse scholen.
- We faciliteren de bouw van de derde school in Strombeek-Bever.
- We werken verder aan kwalitatieve onderwijsinfrastructuur van de gemeentescholen en de academie.
Een ambitieus erfgoedbeleid
- We concretiseren de toekomstplannen over funerair erfgoed en de landschappelijke herinrichting van onze kerkhoven. We starten de aanleg van een natuurbegraafplaats.
- We continueren de lopende restauratieprojecten van ons erfgoed (zoals Prinsenkasteel, Liermolensite, Charleroyhoeve, oud-gemeentehuis Beigem).
- We leggen de nadruk op het ontsluiten van het Grimbergs erfgoed op een aantrekkelijke manier voor uiteenlopende doelgroepen zoals “het Verhaal van Grimbergen” voor de basisscholen, en digitaal ondersteunde infobordjes op erfgoedmonumenten.
Grimbergen op de toeristische kaart
- We grijpen het momentum in 2028 van de viering van 900 jaar Abdij aan om Grimbergen extra op de toeristische kaart te zetten en zoeken daarvoor samenwerking met partners zoals lokale horeca en handel.
- We werken een toeristisch plan uit voor een professionele marketing van Grimbergen buiten de gemeente.
- We ontwikkelen het concept ‘Toerisme in eigen gemeente’ om de toeristische mogelijkheden kenbaar te maken bij zoveel mogelijk inwoners.
Inzet op solidariteit en ontmoeting, over de grenzen heen
- Grimbergen blijft een faire gemeente.
- We zetten (internationale) partnerschappen met het oog op socio-culturele en bestuurlijke uitwisseling verder.
- We ondersteunen concrete internationale solidariteitsinitiatieven.
Vrije tijd zorgt voor verbinding
- De subsidie -en retributiereglementen worden geactualiseerd over de verschillende domeinen heen. We willen hier ook inzetten op responsabilisering van clubs en verenigingen.
- Om verenigingen nog beter logistiek te ondersteunen, realiseren we een verenigingenloods voor stockage en archief en voorzien we in een verenigingencamionette.
Ruimte voor de jeugd
- We starten het traject richting behalen van het ‘label jeugd- en kindvriendelijke gemeente’ op.
- We zetten grote stappen met betrekking tot jeugdinfrastructuur, bijvoorbeeld door de realisatie van de projecten Charleroyhoeve en Piereman. In dit kader hebben we ook oog voor buurtwerking en jeugdzorg (realisatie Overkophuis).
- We herevalueren de huidige werking van de jeugdraad en zetten in op een meer dynamische en participatieve aanpak op maat van jongeren. We doen deze oefening uiteraard samen met hen.
- We zetten blijvend in op aangename en kwalitatieve speel-, hang-, en ontmoetingszones. Elke deelgemeente heeft hierbij recht op investeringen.
- We breiden de buurtwerking naar doelgroep 11-14 jaar uit en beginnen hierbij in Strombeek-Bever
- We stimuleren de toeleiding van alle kinderen naar het vrijetijdsaanbod. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar nieuwkomers en kinderen die in een precaire situatie opgroeien.
Aandacht voor Senioren
- We bouwen de Seniorenraad verder uit als representatief orgaan, met vertegenwoordigers uit zoveel mogelijk wijken en verenigingen.
- We zorgen voor een betere promotie van de activiteiten van en voor senioren en ondersteunen initiatieven om de senioren aan te zetten tot sport en beweging.
- We maken het vrijwilligersaanbod beter bekend.
- We blijven alert voor mensen die (nog) niet mee zijn met de digitale omwenteling.
Cultureel aan de top
- Het bestuur blijft inzetten op cultuur als verbindende factor in de maatschappij. Hierbij spelen het Cultuurcentrum Strombeek alsook de socio-culturele verenigingen een fundamentele rol.
- Vertrekkende vanuit de doelstellingen van het CC en Heemschut actualiseren we de samenwerkingsovereenkomsten tussen de gemeente en beide EVA’s.
- We blijven bovenlokale cultuurwerking ondersteunen.
- Het CC kan een initiërende rol aannemen om alle actoren beter te laten samenwerken rond gemeenschapsvormende en verbindende initiatieven.
Iedereen aan het sporten
- We concretiseren het sportbehoefteplan in samenwerking met de gebruikers en de sportraad.
- Sporten en bewegen in de openbare ruimte wordt gestimuleerd door de realisatie van sportprikkels uit het sportbehoefteplan en door verbeteren van fysieke verbindingen, waaronder de trage wegen.
- We stimuleren kruisbestuiving tussen sportverenigingen met o.a. de organisatie van vrije kennismakingsweken.
-We willen zoveel mogelijk Grimbergenaars aan het sporten krijgen. We werken aan een betere sportpromotie, zowel online als offline, en samen met de clubs.
Bevoegdheden
Burgemeester – Bart Laeremans (Vernieuwing) – 0476/46.98.85
Burgemeester bevoegd voor Burgerlijke Stand, Brandweer, Politie, Noodplanning, Vergunningen, Ruimtelijke Planning, Wonen en Vlaams karakter
Bart (58) werd voor het eerst verkozen als gemeenteraadslid in 1994. Hij was kamerlid van 1995 tot 2010 en senator van 2010 tot 2014. Hij verliet de nationale partijpolitiek begin 2015. Hij richtte in 2011 de lokale lijst Vernieuwing op. Bart was beroepshalve werkzaam als advocaat tot 2021. Hijwoont in het Molenveld.
Eerste schepen – Jelle De Wilde (cd&v MAX) – 0474/51.95.57
Schepen van Jeugd, Sport, Samenleven, Communicatie & Participatie, Internationale Samenwerking & Solidariteit.
Jelle (37) woont in de wijk Verbrande Brug en is sinds 2012 lid van de gemeenteraad. Jelle was actief in verschillende verenigingen en werd in 2022 schepen en voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf Grimbergen. Hij studeerde communicatiewetenschappen aan de KU Leuven en werkt deeltijds als communicatieverantwoordelijke bij het Agentschap voor Natuur en Bos..
Tweede schepen – Karlijne Van Bree (Vernieuwing) – 0474/93.12.19
Schepen van Personeel en Organisatie, Onderwijs, Toerisme en Erfgoedbeleid
Karlijne (50) werd voor het eerst als gemeenteraadslid verkozen in 2006. Zij was tijdens de afgelopen bestuursperiode schepen voor onderwijs, erfgoedbeleid en toerisme. Na de wissel in 2022 werd zij ook bevoegd voor personeel en organisatie. Zij is werkzaam als juriste bij de FOD Justitie, maar heeft deze job tijdelijk ‘on hold’ gezet om zich voltijds toe te leggen op haar schepenmandaat.
Derde schepen – Philip Roosen (N-VA) – 0495/52.42.21
Schepen van Cultuur en Bibliotheek, Mobiliteit, Digitalisering en Integraal Veiligheidsbeheer
Philip (63) werkt als hoogleraar aan de Universiteit Gent in de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Hij startte zijn politieke loopbaan in 2011 er werd gemeenteraadslid sinds 2013. In 2019 werd hij eerste schepen in Grimbergen bevoegd voor cultuurbeleid, mobiliteitsbeleid, communicatie, digitalisering en integraal veiligheidsbeheer. Hij is voorzitter van Cultuur Noordrand en arrondissementeel voorzitter van N-VA Halle-Vilvoorde en lid van het comité van toezicht van N-VA nationaal.
Vierde schepen – Trui Olbrechts (cd&v MAX) – 0498/46.52.32
Schepen van Financiën, Gebouwen, Evenementen en Vijwilligersbeleid
Trui (51) woont in Grimbergen-centrum en is gemeenteraadslid sinds 2006. Ze was gedurende 9 jaar OCMW-voorzitter en is sinds 2022 schepen. Trui is ook voorzitter van Ferm Grimbergen en werkt nog deeltijds als notarieel jurist bij de notaris in Grimbergen.
Vijfde schepen – Chantal Lauwers (Vernieuwing) – 0486/10.34.93
Schepen van Leefmilieu, Groen- en Afvalbeleid, Land- en Tuinbouw
Chantal (56) woont in het Populierendal/Molenveld en werd in 2018 voor de eerste maal verkozen. In 2020 werd zij voorzitter van de gemeenteraad om vanaf 1 januari 2022 de legislatuur af te sluiten als schepen van leefmilieu, afvalbeleid, lokale economie en land- en tuinbouw. Chantal is getrouwd met David, mama van zoon Colin en dochter Caitlin en deeltijds werkzaam als persoonlijke assistente in een Brussels internationaal advocatenkantoor.
Zesde schepen – Kirsten Hoefs (cd&v MAX) – 0479/47.74.95
Schepen van Wegen en Water, Magazijn en Lokale Economie
Kirsten (42) woont in Strombeek-Bever en is sinds 2006 gemeenteraadslid. Doorheen de afgelopen aren was ze bestuurslid is verschillende verenigingen. Ze was twee jaar schepen in 2017-2018 en werd opnieuw schepen in 2022. Kirsten is actief als zelfstandig architecte.
Zevende schepen – Ewoud De Meyer (N-VA) – 0477/76.91.35
Schepen van Welzijn, Kinderopvang en Seniorenbeleid, Dierenwelzijn, voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst
Ewoud (26) behaalde in 2020 een Master in de Nautische Wetenschappen. Hoewel hij aanvankelijk begon aan een doctoraat in corrosie, ging hij tijdens de coronapandemie aan de slag als stuurman in de lange omvaart en in de bagger- en offshore windmolenindustrie. Zijn groeiende politieke engagement en het vele van huis zijn, brachten hem ertoe in juni dit jaar over te stappen naar de
maritieme verzekeringssector. Ewoud is tevens jongerenvoorzitter van N-VA. Hij wordt in december gemeenteraadslid, in opvolging van Rudi Van Hove.
Voorzitter gemeenteraad – Daan Vertongen (cd&v MAX) – 0494/41.47.67
Daan (31) woont in Beigem en komt als nieuw gezicht de Grimbergse gemeenteraad versterken. Sinds 2022 is Daan lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (OCMW). Hij was eerder voorzitter van cd&v Grimbergen (2016-2018) en actief in verschillende jeugdverenigingen. Daan studeerde politieke wetenschappen, publiek recht en Europees overheidsmanagement en werkt als
leidinggevende bij de FOD Binnenlandse Zaken.