Hulde aan het Noors monument

Op 10 november 2021, over deze onderwerpen: Beleid, Cultuur, Erfgoed

Op vrijdag 12 november om 11 uur vindt op het vliegveld van Grimbergen een hulde plaats aan het Noorse monument. Er zullen opnieuw een delegatie uit Noorwegen en verschillende Noorse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn, waaronder de Noorse ambassadeur in België.

In 2016 hebben nazaten van Noorse oorlogspiloten op het Grimbergse vliegveld een monument ingehuldigd ter ere van de 132 ‘Noorse’ Wing RAF. Deze eenheid verbleef in Grimbergen van 6 oktober tot 22 december 1944. De twee Noorse smaldelen van de Wing waren uitgerust met Spitfires. Grimbergen was een goede basis voor de piloten, ze bleven er langer dan op andere oorlogsvliegvelden. Officieren logeerden in het kasteel de Vorst in d’Overschielaan, het grondpersoneel verbleef in tenten of huizen.

Grimbergen en de 132 Wing waren voor de Noren zeer belangrijk, getuige daarvan is het bezoek dat de Noorse Chief of Defence, kroonprins Olav, op 16 en 17 oktober 1944 bracht aan de Wing. Samen met zijn piloten verbleef hij in het kasteel de Vorst. Het bezoek kreeg toen extra aandacht in de oorlogspers. Olav V was koning van Noorwegen van 1957 tot 1991.

Het verhaal van de Noorse piloten is een stuk gedeelde geschiedenis van Noorwegen en België. De gesneuvelde militairen worden jaarlijks herdacht. Eerste Schepen Philip Roosen zal de Noorse gasten verwelkomen. De plaatselijke vaderlandslievende verenigingen worden eveneens uitgenodigd om aan de plechtigheid deel te nemen.

Tijdens de ceremonie wordt er voor de gelegenheid een vliegtuig statisch opgesteld. Deze unieke oldtimer een Piper Cub OO-CEK is, na een heel lang restauratieproces, recent opnieuw vliegvaardig gemaakt. Na zijn militaire dienst werd het toestel verkocht aan een Belgische maatschappij, om dan later dienst te doen in Belgisch Congo. Jaren later kwam het dan opnieuw in Grimbergen terecht, waar het aanvankelijk zijn thuisbasis had. Deze Piper Cub OO-CEK is in 1944 gebouwd in de Verenigde Staten, de 132 Noorse Wing was toen gebaseerd in Grimbergen. Al in december 1944 deed het toestel dienst bij Verdun in Frankrijk, daarna vloog het als communicatievliegtuig tijdens de Slag om de Ardennen. Foto in bijlage.

Dit mooie monument staat voor meer dan een jaarlijkse hulde. Recent heeft Burgemeester Chris Selleslagh het bezoek mogen ontvangen van de Noorse Ambassadeur in België en officieren van de Noorse Marine voor een bezoek aan onze gemeente en een rondvlucht vanop het vliegveld van Grimbergen. Het mag gezegd worden dat we rond de aanwezigheid van dit moment een goede band tussen Noorwegen en Grimbergen aan het opbouwen zijn.

Adres plechtigheid: Recreatief Vliegveld Grimbergen, Humbeeksesteenweg 313, 1850 Grimbergen.

De plechtigheid wordt mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van de Noorse defensie, de gemeente Grimbergen, het Recreatief Vliegveld Grimbergen (www.rvg.be) en Hangar Flying vzw (www.hangarflying.be).


Meer informatie
Hangar Flying: frans [at] hangarflying.be 0476 48 53 68

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is