Grimbergse meerderheid tekent een blanco cheque voor omzetting van woonuitbreidingsgebieden naar open ruimte.

Op 27 april 2018, over deze onderwerpen: Beleid, Bevolking, Ruimtelijke ordening, Stedenbouw

Het lijkt een rare beslissing, maar op de gemeenteraad van 26/4 jongstleden stemden wij, als N-VA fractie, tegen de omzetting van de woonuitbreidingsgebieden naar open ruimte in Beigem en Humbeek. Niet omdat N-VA tegen een groen en landelijk karakter is, want wij zijn wel degelijk voor het vrijwaren van groen voor onze kinderen en kleinkinderen. Maar de manier en snelheid waarop andere partijen (CD&V, Groen en sp.a) deze omzetting heeft goedgekeurd stoot ons als N-VA zwaar tegen de borst, aldus afdelingsvoorzitter Philip Roosen. De huidige eigenaars zijn nu inderdaad de dupe van de goedkeuring, want iedereen die eigenaar is van een stuk grond in dit gebied ziet zijn investering of de waarde van zijn vererfde stukje grond volledig ontwaarden. Slechts 10% van de eigenaars zal worden vergoed en dus de overige 90% niet, vult Jean-Paul Windelen als fractievoorzitter aan. Voor Groen primeert de open ruimte dogmatisch, zelfs ten koste van de Grimbergse belastingbetaler en van het verlies aan waarde van de gronden van de individuele eigenaars. Schepen Boelens (Groen) kon, samen met de andere voorstanders, geen antwoord formuleren op de vraag wat deze omzetting aan de Grimbergse burger uiteindelijk zal kosten.  Men heeft dus een blanco cheque getekend en dit is geen blijk van goed bestuur. Bovendien zijn er volgens N-VA andere prioriteiten om te investeren in Grimbergen dan in open ruimte.

Het gedrag van de partij Vernieuwing van Bart Laeremans is opvallend en niet in het minst opportunistisch te noemen in dit dossier. Deze partij is steeds voor de omzetting geweest omdat dit voor hen een essentieel programmapunt is. Op de gemeenteraad van 26 april dienden ze een motie in, die exact hetzelfde zegt als de herhaalde vraag tot uitstel van N-VA. Maar als het erop aan kwam, heeft de partij zich onthouden waardoor ze door dit stemgedrag indirect steun verleenden aan CD&V, Groen en sp.a om de omzetting goed te keuren. Om stemmen te halen is Vernieuwing dus niet beschaamd om steun te geven aan linkse partijen.

Daarenboven is het huidige wetgevend kader zeer onsamenhangend en is het tevens nadelig omdat planschade slechts kan verkregen worden door enkele eigenaars (slechts 10%) die voldoen aan de voorwaarden. En wetende dat, in het kader van de betonstop, een volledig nieuw kader op komst is, waarbij betere vergoedingen worden voorzien voor de huidige eigenaars. Maar Groen, CD&V en sp.a zijn er heilig van overtuigd dat het nu moet en dat het geld dat ze eraan gaan uitgeven primordiaal is om het belastinggeld van hardwerkende Grimbergenaren te spenderen. N-VA is echter van mening dat er momenteel 10-tallen andere prioriteiten zijn om het belastinggeld te gebruiken. Zeker gezien het feit dat er de eerste 30 jaar absoluut geen nood is om deze WUG’s aan te snijden.

En om het nog minder begrijpbaar te maken, deze meerderheid zal in 2 van de 4 omgezette open ruimtes wel een inplanting (waaronder een sociale verkaveling) van grote bouwinfrastructuurwerken voorzien, wat de lintbebouwing tussen Beigem en Humbeek dus wel zal doen toenemen. Dit staat haaks op de aanbevelingen van de Vlaamse bouwmeester en van de betonstop 2040.

Omdat wij, gezien bovenstaande redenen, niet van oordeel zijn dat nu beslissen kadert in een grondig en deugdelijk bestuur hebben wij als N-VA fractie ‘neen’ gestemd. En dit was een weloverwogen en zeer gemotiveerde ‘neen’. Wij zullen van zeer nabij het vervolg van deze saga blijven opvolgen en blijven vechten voor alle burgers die op dit moment schade ondervinden. We roepen dan ook alle eigenaars op om gebruik te maken van hun recht op planschade. Hiertoe dient men contact op te nemen met de dienst stedenbouw van de gemeente aan het loket ‘planschade’ of neem contact op met N-VA Grimbergen ( grimbergen [at] n-va.be ) om u verder te helpen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is