Besteding noodfonds sport, cultuur en jeugd

Op 6 oktober 2020, over deze onderwerpen: Beleid, Cultuur, Senioren, Sport

Gisterenavond werd  de 'besteding noodfonds sport, cultuur en jeugd' voorgesteld in het Cultuurcentrum Strombeek-Bever, door o.a.  de schepen van Cultuur, Philip Roosen.

Naar aanleiding van de coronacrisis richtte de Vlaamse Regering een noodfonds op voor de cultuur-, jeugd- en mediasector en besliste 87,3 miljoen euro vrij te maken voor lokale ondersteuning. 

Grimbergen kan zo 641.159 euro aan steun verdelen onder haar verenigingen. De coronacrisis heeft een grote impact op de lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen.  Elke vereniging krijgt zodoende de nodige ondersteuning om een doorstart te kunnen maken in hun werking en activiteiten op een coronaveilige manier. Verenigingen kunnen hiervoor o.a. een beroep doen op de groeimanager, extra materiaal en de nodige infrastructuur.  

Samen met de sportraad, cultuurraad, jeugdraad en seniorenraad organiseerde het gemeentebestuur een intensief overlegtraject en bevraging onder de Grimbergse verenigingen. Op basis daarvan werd een besteding van het lokale noodfonds uitgewerkt. Op de gemeenteraad van september werd de verdeelsleutel goedgekeurd.​

“Belangrijk om te vermelden is dat de normale gemeentelijke subsidies behouden blijven. De steun vanuit het noodfonds komt erbovenop”, meldt Philip Roosen, schepen van Cultuur. “Zo krijgt iedere vereniging een extra subsidie van 500 euro indien ze haar activiteiten hervat én gebruik maakt van de coronaondersteuning. Ook voor kleine en coronaveilige projecten of vernieuwende activiteiten zijn er subsidies voorzien tot 500 euro per project”. Het Cultuurcentrum en Heemschut (MOT) ontvangen ook een éénmalige vaste toelage. 

Het gemeentebestuur voorziet ook praktische ondersteuning. Zo komen er alcoholdispensers in elke zaal waar regelmatig activiteiten plaatsvinden. De gemeente voorziet ook gratis hygiëneboxen op maat van elke vereniging. Daarnaast onderzoekt men de aankoop van een ticketingsysteem met online betalingsmodule en kunnen verenigingen materiaal ontlenen dat nodig is om hun activiteiten coronaveilig uit te voeren. 

Vanaf oktober worden de verenigingen met raad en daad bijgestaan door de gemeentelijke groeimanager Claudia Haenen. Zij is het eerste en unieke aanspreekpunt voor alle vragen omtrent de subsidies van het noodfonds en het coronaproof organiseren van activiteiten en events. Claudia zal de facilitator zijn om een doorstart te maken en verenigingen terug een boost te geven, wat ook na de coronaperiode een meerwaarde zal blijven opleveren. 
Meer informatie over het noodfonds of de groeimanager kunt u krijgen via groeimanager [at] grimbergen.be

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is