Gemeente blundert met onwettige boomkap in de Achtbunderstraat.

Op 24 april 2012, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Omwonenden klagen terecht.  N-VA Grimbergen onderneemt actie!

Na in september 2011 zonder kapvergunning een uitloper van het Prinsenbos (Speelbroekbosje) te hebben gerooid, waarbij historische hoogboomstammen tegen de vlakte gingen, is de gemeente er in geslaagd andermaal een gelijkaardige flater te begaan.

Inwoners van de Landhuizenlaan, Het Voorstraat en Achtbunderstraat hebben de Ring en haar metershoge berm als extensie van hun achtertuin. Die berm kende een groene buffer die het geraas van het verkeer enigszins opving.

Boomkap bij de RingGemeentearbeiders kregen de opdracht om het groen tussen de Ring en de aangrenzende woningen een onderhoudsbeurt te geven.

Dit liep volledig uit de hand toen de gemeentearbeiders op 7 maart begonnen met de bomen en struiken te rooien. Hierdoor werd er niet alleen milieuschade berokkend; ook de natuurlijke geluidsbarrière voor de buurtbewoners verdween.

Omwonenden trokken bij N-VA aan de alarmbel.

Dat er werd gerooid is onbegrijpelijk. Enkele jaren geleden werd de natuurlijke buffer uitgedund. Het was toen al duidelijk dat het verder aantasten van de groenbuffer in (nog) meer geluidshinder zou resulteren.

N-VA Grimbergen vindt het ongehoord dat de buurtbewoners niet vooraf werden ingelicht. Vanuit het gemeentehuis en de bevoegde schepen bleef het oorverdovend stil.
Waar is het respect voor onze inwoners gebleven? Waar is het respect voor de wet? Met een eerdere petitie tegen lawaaioverlast hield het gemeentebestuur geen rekening.

Hoog tijd voor ‘durven veranderen’!

Navraag leert ons dat de gemeente inderdaad geen kapvergunning had en deze alsnog heeft aangevraagd. Een gewone burger zou hier niet mee wegkomen.

Als gemeenteraadslid heb ik namens N-VA Grimbergen het gemeentebestuur geïnterpelleerd.

Zo vroeg ik om ernstig te overwegen om geluidsschermen te plaatsen.

Omwonenden hebben nu meer dan ooit geluidsoverlast en vrezen een waardedaling van hun huizen.

Het gekapte perceel zal terug worden aangeplant. Helaas, eer deze buffer opnieuw voldoende impact heeft, zijn we jaren verder.

Een aantal jaren geleden heeft de Vlaamse overheid metingen gedaan om na te gaan of er geluidsschermen zouden kunnen worden geplaatst. Toen bleek nog dat er te weinig lawaai was om in aanmerking te komen. En vandaag? Veel meer verkeer en geen buffer meer! 

Op de gemeenteraad van 29.03.12 kreeg ik bevestigd dat nieuwe geluidsmetingen werden uitgevoerd (op initiatief van de wegbeheerder, niet het college) en dat een dossier in de maak is. Ik zal dit dossier blijven volgen om te vermijden dat het ‘stilletjes’ zou verdwijnen.

Steven Dupont Gemeenteraadslid

 Weldra is ons verkiezings-programma 2012 ter beschikking.

Strombeek-Bever krijgt hierin het respect en de aandacht die ze meer dan verdient.

 Stand van zaken

De boomkap werd op de gemeenteraadszitting van 29.03.12 door  ondermeer gemeenteraadslid Steven Dupont aangekaart.

De burgemeester liet weten dat 27 bomen werden gekapt omdat er sinds 2008 klachten waren over gevaarlijk overhangende bomen. De als ‘gevaarlijk’ aangeduide bomen werden NIET gekapt.

Als de eerste klachten dateren uit 2008, dan blinkt onze gemeente niet uit in snelheid. Bovendien had men dus tijd genoeg om na te gaan hoe dit ‘behoorlijk’ aan te pakken.

Gemerkte bomenEr komen nieuwe aanplantingen (bomen en struiken) op het gekapte deel. In het overige deel zullen de gevaarlijke bomen worden gemarkeerd en verwijderd.

We hebben gevraagd geluidsmetingen aan te vragen en geluidsschermen te plaatsen. Dossier is in de maak. Wordt vervolgd!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is