Brussels Metropolitan Area

Op 27 april 2011

Brusselse Metropolitane Zone (BMZ): Wat is dit?

Wat zou eigenlijk het doel zijn van die beruchte Brusselse Metropolitane Zone (BMZ), die plots in de nota van Van de Lannote opduikt (en waarover de Vlaamse media liever zwijgen)?
Deze zone, eigenlijk de oude Franstalige droom van Le Très Grand Bruxelles herverpakt in de iets meer blitse want Engelse naam Brussels Metropolitan Region, strekt zich aan Vlaamse zijde uit over heel Halle-Vilvoorde, maar wordt aan Franstalige zijde netjes uitgebalanceerd door Waals-Brabant. Op die manier zal de constructie vrijwel zeker nooit door Nederlandstalige meerderheden geplaagd worden, maar kan de Francité wel haar tentakels tot diep in het Vlaamse binnenland uitspreiden. Het is immers de bedoeling dat die Brusselse Metropolitane Zone allerlei bevoegdheden zou krijgen – in het belang van de bevolking, of wat dacht u? –, waardoor de bevoegdheid van de Vlaamse Regering in haar eigen hartland onderuit gehaald wordt. Voeg dit bij de de facto aanhechting van de faciliteitengemeenten bij Brussel, en je vraagt je af waar Johan vande Lanotte zoveel schaamteloosheid vandaan haalt om zijn werk voor te stellen als een evenwichtige nota.

Vlaams karakter van de rand neemt af

Het Vlaams karakter van de randgemeenten blijft afnemen. Niet zozeer onder de demografische druk van Franstaligen, dan wel van buitenlandse nieuwe inwoners.
Op basis van de meest recente statistieken van de Vlaamse overheid nam in de periode tussen 2005 en 2008 het aantal buitenlanders slechts in twee van de negentien gemeenten uit de rand (Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode) af. De sterkste toename - tot 40,5 procent - werd opgemeten in Merchtem, Asse, Dilbeek, Grimbergen, Meise en Machelen. Maar in de faciliteitengemeenten Kraainem en Wezembeek-Oppem en in Tervuren en Overijse ligt het aandeel buitenlanders het hoogst (meer dan een vijfde van de bevolking). Tussen januari 2009 en eind juni 2010 noteerde de rand 14.596 nieuwkomers, zowel Belgen (Franstaligen) als buitenlander.

BRUSSEL

N-VA vraagt een doorzichtige financiering van Brussel, in ruil voor een beter bestuur samen met een beleid gericht op economische ontwikkeling, veiligheid en respect voor de Vlamingen in Brussel. En als het even kan een Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestuurt door de beide Gemeenschappen ( Franstalige en Nederlandstalige).

VLAAMS KARAKTER GRIMBERGEN

De werkgroep Vlaamse Actie protesteert tegen het gebruik van het Frans bij de jeugdtraining van voetbalclub Strombeek in Grimbergen. Ze overhandigden ruim duizend handtekeningen aan burgemeester Marleen Mertens.
De werkgroep Vlaamse Actie verzamelde de handtekeningen op een half jaar tijd. "Grimbergen is een open maar ook een Vlaamse gemeente," volgens  Vlaamse Actie. "Iedereen die het Vlaams karakter van de gemeente respecteert, is welkom. Voor jonge nieuwkomers biedt sport net een unieke kans om al spelend Nederlands te leren. Omdat de trainingen meestal in het Frans gebeuren, zoeken Vlaamse gezinnen andere clubs op."
De burgemeester onderhandelt nu met KFC Strombeek in de hoop dat de trainingen voortaan in het Nederlands plaatsvinden. De sportraad heeft in haar reglement een passage die zegt dat trainingen in het Nederlands moeten gebeuren bij alle sportclubs.
Als een club die regel niet toepast, kan die geschrapt worden, maar zover wil de burgemeester van Grimbergen spijtig  niet gaan. "Dan ontneem je jonge mensen de mogelijkheid om hun sport te beoefenen en dat kan dus ook niet de bedoeling zijn. We oefenen wel druk uit op de sportclubs om training te geven in het Nederlands."
N-VA wil in de toekomst een krachtigere politiek rond het Nederlandstalige karakter van de sportclubs.
Denkt de burgemeester dat de voertaal van de trainingen in het Waals-Brabantse Braine-l'Alleud of Saintes (die grenzen aan Vlaams-Brabant en een belangrijk % NL bevatten) ook maar enigszins wijzigt ten behoeve van de Nederlandstalige spelertjes?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is