Vluchtelingen uit Oekraïne

Op 15 maart 2022, over deze onderwerpen: Beleid, Welzijn

De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd.

Gemeente Grimbergen bereidt de nodige opvang voor.

Twee weken na de oproep #plekvrij van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Madhi, hebben meer dan tachtig gezinnen zich kandidaat gesteld om individuele thuisopvang te bieden aan Oekraïense vluchtelingen.

De eerste gezinnen kregen deze week al een bezoek van 3Wplus om de woning technisch te bekijken en te onderzoeken hoeveel mensen opgevangen kunnen worden. “Op basis van die verslagen kunnen de maatschappelijk werkers van het OCMW aan de slag om stapsgewijs huisbezoeken in te plannen. Opvanggezin zijn, is immers niet zo evident: er is geen duidelijk kader op dit moment en vele prangende vragen blijven daardoor onbeantwoord,” stelt schepen van Welzijn Jean-Paul Windelen.

Het gemeentebestuur ging op zoek naar geschikte collectieve opvangplaatsen en vond partners bij de kerkfabriek en psychiatrisch ziekenhuis Sint-Alexius:

- De parochiezaal Apollo bij de kerk van de Borcht is geschikt als doorgangsverblijf voor een twintigtal personen, en zal spoedig kunnen ingericht worden. -
- Het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Alexius aan de Grimbergsesteenweg, stelt haar ruime ‘Zen-zaal’ van 200 m² ter beschikking. Daar zijn de nodige toiletten en ruime douches voorhanden. Ook voor catering zit men daar goed.  Deze prachtige locatie in een groene omgeving is uitermate geschikt voor families met kinderen. De gemeente kocht vijftig nieuwe veldbedden en zorgt  voor nieuw linnen en dekens.  De provincie werd ingelicht dat deze opvangplaats  vanaf maandag 14 maart operationeel kan zijn.

 

meer info: www.grimbergen.be/plekvrij

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is