Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir geeft Maalbeekvallei een ‘facelift’

Op 10 april 2020, over deze onderwerpen: Beleid, Leefmilieu, Toerisme

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir geeft het oostelijk deel van de Maalbeekvallei in Grimbergen de komende jaren een fixe upgrade. Met een investering van 1,2 miljoen euro wordt de vallei toegankelijker gemaakt voor jong en oud en ook de natuur zelf profiteert mee. 

Het landinrichtingsplan Oostelijke Maalbeekvallei Grimbergen geeft uitvoering aan het inrichtingsproject landinrichting Dilbeek-Grimbergen van het planprogramma Vlaamse Rand. 

Het omvat een geheel van maatregelen voor: 

- het vergroten van de toegankelijkheid en van de natuurwaarden van de oostelijke Maalbeekvallei in Grimbergen, in harmonie met het historisch karakter van de aanwezige monumenten; 

- het vrijwaren en versterken van de natuurwetenschappelijke, historische, esthetische en sociaal-culturele waarden van het landschap; 

- het opwaarderen van de natuur en het integreren en verbeteren van de recreatieve mogelijkheden en de educatieve infrastructuur.

In heel de vallei worden de wandel- en fietsmogelijkheden sterk verbeterd. Enkele extra brugjes over de Maalbeek vergroten de wandelmogelijkheden en de padeninfrastructuur wordt verbeterd. Ook andere recreatie krijgt kansen, zo komt er bij de Charleroyhoeve de eerste hengelvijver van Vlaanderen in een natuurreservaat. In de vallei worden uitkijkpunten en bijkomende aanplantingen gerealiseerd en in de buurt van de Tommenmolen worden natuurlijke speel- en klimelementen voor de kinderen in het landschap geïntegreerd. 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is zeer tevreden met de opwaardering van de Maalbeekvallei: “Het lentezonnetje straalt, de vogeltjes fluiten. Voor vele gezinnen het uitgelezen moment om met de kinderen de natuur in te trekken. Ook in deze uitzonderlijke tijden. De Maalbeekvallei in Grimbergen is daarvoor de uitgelezen plek. Door enkele aanpassingen maken we de vallei toegankelijker en aangenamer voor jong en oud. Tegelijk profiteert de natuur er ook van. We houden in dergelijke projecten ook rekening met het veranderende klimaat en voorzien maatregelen om wateroverlast te beperken. Dit landinrichtingsplan is een eerste stap in de re-integratie van deze mooie vallei in de open ruimte van Grimbergen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. 

In de zone onder het vliegveld maken het voetbalveld en het skatepark plaats voor een nieuw natuurlijk park. De terreinen van de twee hondenscholen worden herlegd, zodat er voldoende ruimte is voor een aaneensluitend park vanaf de Humbeeksesteenweg tot het Lintbos. In dat openbaar park wordt ook het afstromende water van het vliegveld opgevangen. 

“Na de inrichtingswerken zal het mogelijk zijn om de hele vallei van de Maalbeek te doorwandelen vanaf het centrum van Grimbergen tot aan het kanaal", zegt eerste schepen Philip Roosen (N-VA) van Grimbergen. “Het potentieel van de Maalbeekvallei was er lang. Nu wordt het eindelijk opnieuw zichtbaar voor de mensen uit de buurt.” 

Ook het overstromingsgevaar in de regio wordt sterk verminderd. Hiervoor worden de vijvers deels geruimd en natuurlijk heringericht. Er komen ook extra overstromingszones. “Met de klimaatverandering die veelvuldigere en hevigere regenval veroorzaakt is dat zeker geen overbodige luxe”, besluit Philip Roosen. 

De start van de werken is gepland voor 2022 en drie jaar later heeft het oostelijk gedeelte van de vallei een volledige ‘openruimtefacelift’ gekregen. Ondertussen maakt de Vlaamse Landmaatschappij al nieuwe plannen voor het gebied vanaf het centrum van Grimbergen tot in Asse. Daar loopt momenteel een studie voor een volgend landinrichtingsplan ‘Groene Noordrand’ op het grondgebied van Grimbergen, Wemmel en Asse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is