Nieuwe ondersteuning bij problemen met het betalen van huur

Op 5 juni 2020, over deze onderwerpen: BCSD, OCMW, Welzijn

Een woning huren? 

Voor heel wat gezinnen is het maandelijkse huurgeld een grote hap uit hun budget.

In Vlaanderen zijn er elk jaar duizenden gezinnen die huurachterstallen hebben. In Grimbergen is dat niet anders. 

Vanaf 1 juni is er nu het Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen, waarmee het OCMW/sociaal huis een krachtig instrument krijgt om preventief op te treden en zo uithuiszettingen te vermijden. 

Extra ondersteuning

Voor gezinnen is het cruciaal dat ze een stabiele woonsituatie hebben. 
Om uithuiszettingen te vermijden start de Vlaamse overheid vanaf 1 juni 2020 met het Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen voor de private huurmarkt. 

“Het OCMW/Sociaal Huis kan gebruik maken van dit Fonds ter bestrijding van uithuiszetting om gezinnen met huurachterstallen te begeleiden en te ondersteunen. Het OCMW bemiddelt dan tussen huurder en verhuurder op basis van een overeenkomst waarin concrete afspraken worden gemaakt tussen alle partijen” licht schepen van welzijn Anne Laure Mouligneaux toe. “De huurder engageert zich voor een redelijk afbetalingsplan, waardoor hij terug zicht krijgt op een stabiele woonsituatie”. 
“Het OCMW kan na een sociaal onderzoek beslissen om een deel van de huurachterstal via tussenkomst van het fonds aan te zuiveren, zo heeft ook de verhuurder een concreet perspectief. 

Op die manier kunnen we uithuiszettingen vermijden”, benadrukt Anne Laure Mouligneaux. 

Wacht niet af

“Heeft u huurachterstallen, wacht dan zeker niet af maar maak zo snel mogelijk een afspraak met een maatschappelijk werker”, stelt schepen van welzijn Anne Laure Mouligneaux. “De maatschappelijk werkers van het OCMW/Sociaal Huis staan u in alle vertrouwen bij en zoeken mee naar oplossingen. 

Dit geldt ook voor alle andere welzijnsvragen. 
Als Sociaal Huis hebben we een ruime sociale functie en willen we er zijn voor alle inwoners van onze gemeente. U kunt dus bij ons terecht. 

Met heel het team medewerkers van het Sociaal Huis, de leden van het bijzonder comité sociale dienst en andere welzijnspartners zetten we ons in om de Grimbergse bevolking te ondersteunen.” 

 

Anne Laure MOULIGNEAUX 

anne-laure.mouligneaux [at] grimbergen.be – 0497 47 16 08

Schepen voor welzijn, digitalisering en communicatie 

Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst

 

Openingsuren Sociaal Huis:

Van maandag tot vrijdag van 9-12 u. Van maandag tot woensdag van 14-15u30. Donderdagavond van 17u30-19u30.  

Met de coronamaatregelen werkt het Sociaal Huis op afspraak: tel. 02 267 15 05 of mail naar sociaalhuis [at] grimbergen.be

 

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is