Grimbergen ondertekent het SAVE-charter voor veilig verkeer

Op 15 november 2023, over deze onderwerpen: Beleid, Mobiliteit, Veiligheid

Grimbergen zet zich in voor een grotere verkeersveiligheid.

Grimbergen wil een veilige gemeente zijn voor iedereen die er woont, werkt en zich verplaatst. Met de uitrol van het mobiliteitsplan brengt Grimbergen deze ambitie in de realiteit. Het gemeentebestuur bevestigt dit engagement door de ondertekening van het SAVE-charter Steden & Gemeenten.

Op 14 november ondertekent het Grimbergse gemeentebestuur het SAVE-charter Steden & Gemeenten van Ouders van Verongelukte Kinderen – SAVE vzw (OVK). OVK-SAVE vzw is een lotgenotenvereniging die families ondersteunt die hun kind hebben verloren in het verkeer. Ze voert strijd tegen een te grote verkeersonveiligheid, in het bijzonder daar waar het gaat om kinderen en jongeren. SAVE staat dan ook voor: Samen Actief voor VEilig Verkeer.

Mobiliteitsplan

Grimbergen zet in op een mobiliteitsplan waar de voetganger en fietser centraal staan. Door o.a. de aanleg van fietszones, de uitbreiding van zones 30, de aanpassing van de weginfrastructuur en signalisatie aan scholen, willen we het verkeer veiliger maken voor iedereen. In het kader van het Kopenhagenplan zullen we ook onze fietspaden verbeteren. De ondertekening van het SAVE-charter is het duidelijke bewijs dat we het menen met verkeersveiligheid en ongevallen ten alle kosten willen vermijden.

Charter

Door het SAVE-charter te ondertekenen, engageert Grimbergen zich ertoe om mee te werken aan de 7 doelstellingen van het Charter (zie bijlage). De gemeente wordt hieronder ondersteund door de SAVE- coördinator van OVK.

Samen gaan ze na welke concrete acties er kunnen genomen worden om de verkeerveiligheid, en dan vooral bij jongeren, te verbeteren. Het kan dan onder andere gaan over aanpassingen aan de weginfrastructuur en aan kruispunten. Grimbergen zal ook inzetten op handhaving door politie en gemeenschapswachten. Indien Grimbergen na een jaar (of meer) heeft bewezen dat ze de verkeersveiligheid effectief verbeterd heeft, dan ontvangen het het SAVE-label.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is