Afvalbeleid: Grimbergen kiest voor samenwerking met Incovo

Op 29 januari 2021, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Beleid

Tijdens de gemeenteraad van 28 januari 2021 heeft Grimbergen definitief de keuze gemaakt voor een samenwerking met de intercommunale Incovo op het vlak van sluikstortbeleid en de uitbating van de recyclageparken. Daarbij werd de principiële beslissing van de gemeenteraad van 25 februari 2016 inzake de overdracht van de recyclageparken aan de intercommunale Haviland (vandaag Intradura) ingetrokken.

Belangrijke argumenten met betrekking tot het afvalbeleid voor de inwoners van Grimbergen:

  1. De Grimbergse recyclageparken zijn, door gebrek aan investeringen in het verleden, toe aan een grondige renovatie en dus ook aan grote investeringen om te voldoen aan de huidige normen.
  2. Overname door een intercommunale dringt zich op omdat zij veel meer expertise en draagkracht hebben dan een gemeente en omdat een bovenlokale aanpak veel voordelen biedt
  3. De Vlaamse overheid streeft ernaar dat 90% van de bevolking op max. 5 km (in vogelvlucht) van een recyclagepark woont.
  4. Een behoud van het recyclagepark van Strombeek-Bever werd noch door Intradura noch door Incovo als zinvol beschouwd.
  5. In zee gaan met Intradura zou betekenen dat de inwoners naar Wemmel moeten gaan (2 km en faciliteitengemeente). In zee gaan met Incovo betekent dat inwoners naar Koningslo moeten gaan (1 km). Deze laatste optie lijkt ons, vanuit meerdere standpunten, veel beter voor de inwoners van Strombeek-Bever.
  6. Twee intercommunales voor één gemeentelijk beleid is geen enkel probleem omdat Intradura en Incovo reeds vennoot van elkaar zijn en omdat de Vlaamse overheid samenwerking en mogelijks fusie tussen intercommunales alleen nog maar meer wil stimuleren. Grimbergen is dus een pioniersdossier.
  7. De vorige schepen van afvalbeleid heeft veel onderhandeld maar heeft niets kunnen vastleggen in een getekend contract tussen de gemeente Grimbergen en Intradura. Daarom heeft de huidige meerderheid meteen overlegd met Intradura en daarna met Incovo om de situatie te verhelderen en om in alle transparantie een keuze te maken in het voordeel van de inwoners.
  8. Er werd een grondige overweging en studie gemaakt om beide opties met elkaar te vergelijken zowel qua dienstverlening als qua financiële gevolgen.
  9. Incovo heeft duidelijk meer ervaring in zwerfvuil en sluikstorten. Gezien de duidelijke beleidsdoelstelling van de gemeente Grimbergen is Incovo hiervoor dan ook de beste partner.
  10. Deze beslissing werd meer dan een jaar voorbereid en overlegd met alle instanties. Van de Vlaamse overheid tot de betrokken intercommunales.
    Deze meerderheid zal alleen maar keuzes maken waar de inwoners beter van worden. De afvalophaling blijft dus bij Intradura. Het beheer van de recyclageparken gaat naar Incovo alsook het sluikstort- en zwerfvuilbeheer. De gemeente bepaalt, samen met deze beide intercommunales, de modaliteiten en afspraken

Deze meerderheid zal alleen maar keuzes maken waar de inwoners beter van worden. De afvalophaling blijft dus bij Intradura. Het beheer van de recyclageparken gaat naar Incovo alsook het sluikstort- en zwerfvuilbeheer. De gemeente bepaalt, samen met deze beide intercommunales, de modaliteiten en afspraken.
 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is