N-VA GRIMBERGEN VRAAGT AANDACHT VOOR PROBLEEMJONGEREN AAN CC IN STROMBEEK-BEVER

Op 23 april 2012, over deze onderwerpen: Veiligheid

Deelgemeente Strombeek heeft meer dan welke andere deelgemeente van Grimbergen te kampen met de problemen die vanuit Brussel worden geïmporteerd.

CC StrombeekHet personeel van het cultureel Centrum van Strombeek maakte melding van (hang)jongeren die opzettelijk de ingang van het CC versperren waardoor (vooral oudere) bezoekers vaak rechtsomkeer maken. Het vergt serieuze assertiviteit om door hun ‘ontvangstcomité’ te durven breken. Soms vragen ze inkomgeld aan bezoekers van het CC. Ook werden ze al verschillende keren betrapt op voetballen in de tentoonstellingsruimte. De jongeren zetten de toiletten (van het CC) op stelten waarbij ze toiletpapier nat maken en tegen muren en plafond kleven. Jongens maken ook de vrouwentoiletten onveilig en de lobby van het CC was al een aantal keren slachtoffer van diefstal. De buurt ondervindt heel wat hinder. Bezoekers geven aan dat ze minder komen. Anderen blijven gewoon weg. Personeel en bezoekers voelen zich bedreigd. Een eerste geval van echt fysiek geweld werd inmiddels gemeld. Behalve het gegeven dat het onveiligheidsgevoel is gestegen maken de vandalenstreken, het agressief gedrag en de gepleegde diefstallen (ook) duidelijk dat het om meer dan een ‘gevoel’ gaat. De jongeren wanen zich straffeloos en zeggen ook duidelijk dat hen niets gemaakt kan worden: “Het CC is een publieke ruimte”, “ik ben minderjarig”, “jij bent een racist”... zijn veelgehoorde slagzinnen. De lokale politie kwam al meerdere keren ter plaatse maar staat dikwijls machteloos qua middelen. Vaak gaat het om kleine pesterijen die niet meteen verantwoorden dat iemand wordt meegenomen. Bij aankomst van de patrouille zijn de jongeren meestal (even) verdwenen.

Voor hardleerse jongeren is een aangepast repressiebeleid nodig.

N-VA Grimbergen denkt hierbij aan het gebruik van Gemeentelijke Administratieve Sancties en de Combitaks; wanneer iemand echt van kwade wil is, moet de politie kunnen en mogen optreden.   N-VA vindt wel dat jongeren een eigen plek verdienen. Wanneer je de jongeren aanspreekt blijkt dat hun motieven vaak gelinkt zijn aan pure verveling. Ze geven zelf aan dat ze geen andere plek hebben om zich bezig te houden. In Strombeek is er inderdaad  geen echte plek voor de jeugd. Een jeugdhuis, in èn specifiek gericht op Strombeek, is meer dan wenselijk. Bovendien is dit een legitieme vraag die ook door de Grimbergse jeugdraad gesteund wordt bij monde van haar voorzitter bij de opening van het Jeugdontmoetingscentrum (JOC). Wetende dat er al heel wat middelen gingen naar het JOC en een jeugdhuis een serieuze impact heeft op de begroting, en wetende dat een jeugdhuis niet eenvoudig in te planten is, moeten er creatieve oplossingen bedacht worden. Initiatieven zoals in het Motje (de Borgt) zijn misschien ook te overwegen en kunnen meerdere doelgroepen aanspreken.

Steven Dupont doet voor N-VA Grimbergen een voorstel op de komende gemeenteraad voor het college (26 april 2012) en stelt  voor om in Strombeek een buurtkantoor (antenne) van de lokale politie te plaatsen waarbij de implanting meegenomen kan worden in het ‘masterplan’ van Strombeek. Extra beveiliging met moderne camera- en registratiesystemen zijn geen luxe. De jeugd van Strombeek verdient een ‘eigen plek’ met voldoende en aangepaste faciliteiten waarbij creatieve oplossingen ernstig overwogen moeten worden om op korte termijn iets te kunnen realiseren.

                                        Preventie waar mogelijk, repressie waar nodig.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is