HET SCHIJNAKKOORD “BHV” EN DE STAATSHERVORMING

Op 19 maart 2012, over deze onderwerpen: Vlaams karakter

Ben WeytsZondagochtend 18 maart organiseerde N-VA Grimbergen een aperitiefgesprek met Ben Weyts in de Charleroyhoeve. De talrijk opgekomen leden en sympathisanten kregen een glasheldere analyse van het BHV- schijnakkoord. Ook de ontdubbeling van het gerechtelijk arrondissement (van een echte splisting is geen sprake) werd nader toegelicht. Grimbergen ligt in de Noordrand en de Vlaamse burgers in onze gemeente zijn rechtstreeks betrokken partij bij de maatregelen die de klassieke Vlaamse partijen geaccepteerd hebben in het regeerakkoord Di Rupo 1. Waar blijft de copernicaanse omwenteling van CD&V in deze zesde “wazige en onsamenhangende” staatshervorming? Vooreerst hebben CD&V, Open-VLD, SPA en GROEN de Metropolitaanse ( Brusselse) gemeenschap geslikt. Een nieuwe instelling (van Liedekerke tot Aarschot) die door de MR al euforisch werd omgedoopt tot de onrechtstreekse uitbreiding van groot Brussel en dat voor hen meer dan een overlegorgaan zal worden en alvast in de grondwet wordt gebetonneerd. Brussel-Halle-Vilvoorde moest gesplitst worden opdat Franstalige inwoners van Vlaanderen het privilege zouden verliezen van op Brusselse politici te stemmen. Het wordt nu gesplitst, terwijl in meerdere Vlaamse gemeenten dat privilege behouden wordt. De klassieke Vlaamse partijen hebben alvast in de faciliteitengemeenten en in Brussel hoofdstad de Vlamingen opgegeven.

En toch zijn de Vlaamse onderhandelaars trots op dit akkoord…begrijpe wie kan. Samen met Ben Weyts doorprikt ook N-VA Grimbergen deze strategie en zullen wij de komende maanden de Vlaamse burger van Grimbergen duidelijk informeren over de voortgang van dit dossier dat beduidend een stap achteruit is voor de Vlaamse zaak in de Rand.

De voogdij van Vlaanderen over de benoeming van burgemeesters mocht niet uitgehold worden. Nu kunnen burgemeesters die de wet niet volgen mogelijk toch aanblijven, want Franstalige rechters van de Raad van State beslissen er mee over. (‘ eigen volk eerst’) Dit principe wordt ook gehandhaafd bij de ontdubbeling van het gerechtelijk arrondissement want er komen vijf Franstalige rechters uit Brussel voor de Vlaamse gemeenten. Een Franstalige burger in de Rand kan enkel berecht worden door een Franstalige rechter in hun ogen. Een Vlaamse tweetalige rechter spreekt blijkbaar ander ‘recht’ dan een eentalig Franse.

Wat de staatshervorming betreft wordt het kluwen van halve bevoegdheden en grendels of drempels ( advies-overleg) alvorens bepaalde materies geregionaliseerd worden, nog groter. ( De plantentuin van Meise ging ook geregionaliseerd worden jaren geleden...) Veel schijn en veel voorwaardelijke bepalingen in het akkoord maken dat we veraf staan van een echte confederale staatshervorming ( geen omwenteling bij justitie, geen regionalisering van de RVA, geen duidelijk asielbeleid, geen Vlaamse vennootschapsbelasting, geen echte responsabilisering of fiscaliteit op niveau van de Gewesten...) Alleen veel geld,...geld voor Brussel zonder echte hervormingen ( 600 miljoen euro per jaar bovenop de huidige dotatie) maar wel minder rechten voor de Vlamingen in Brussel en meer privileges voor de Franstaligen.

Om dit alles te realiseren moet tussendoor even de grondwet geschorst worden om deze na het inschrijven van de nieuwe Franstalige privileges opnieuw te vergrendelen, het fameuse artikel 195 van de Grondwet. Een praktijk die de N-VA aanklaagt bij de Raad van Europa. Iemand moet verantwoordelijkheidszin opbrengen en deze waanzin aankaarten. Dit alles met dank aan CD&V, Open-VLD, SPA en GROEN, zonder dat er één mandataris van deze partijen in de Rand of vanuit Grimbergen kritiek heeft geuit . N-VA Grimbergen zal de burger hier blijvend aan herinneren. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is