Gemeente blunderde met onwettige boomkap in de Speelbroek.

Op 24 april 2012, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Kiss & Ride strook mist doel. Files in het centrum nemen toe!

SpeelbroekbosIn augustus vorig jaar ging het gemeentebestuur over tot het kappen van het Speelbroekbosje (17are), een uitloper van het Prinsenbos. Doel: een Kiss & Ride strook (lees: zoenstrook).

Er zouden alleen ecologisch onwaardevolle bomen, waarvoor een kapvergunning gegeven was, worden gerooid.

Nadien bleek het te gaan over tientallen prachtige eeuwlingen, waaronder tal van eiken, en was de vergunning niet in orde.

Goed bestuur? Ik dacht het niet!

Gemeente blunderde met deze onwettige boomkap in de Speelbroek.

Kiss & Ride strook mist doel en de files in het centrum nemen toe!

Hoewel een zoenstrook op zich een nobel initiatief is, werd het al meteen duidelijk: het werkt niet, integendeel, er staan nu meer files bij de aanpalende school.

De Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) reageerde destijds ontzet over de boomkap en meent dat de gemeente Grimbergen de boswetgeving bewust met de voeten trad. Aan het protest van de omwonenden werd geen gehoor gegeven.

Zowat de helft van de bomen (voornamelijk eiken) op de hoek van de Albrecht Rodenbachlaan en Speel-broek werden gerooid.  Hoezeer N-VA Grimbergen respect heeft voor de leerkrachten, is het zonde dat zoveel bomen moesten sneuvelen om hen van een parkeerplaats te voorzien, terwijl vlakbij de parking van het Prinsenbos lonkt.

 Was het doel een Kiss & Ride of parkeerplaatsen?

Toen definitief bleek dat de gemeente niet voldeed aan de bepalingen inzake het  ontbossingverbod, werd ze gehouden tot het aanplanten (elders) van compensatie- bomen. Gemeenteraadslid Steven Dupont vroeg op de gemeenteraad van 29.03.12 om een stand van zaken:  het is moeilijk om geschikte gronden te vinden voor de aanplanting, aldus de burgemeester. Om die reden zullen ze de reeds voorziene ‘geboortebomen’ aanschouw-en als deel van de verplichte compensatie.

Het leed is geschied en de Kiss & Ride strook werd plechtig in gebruik genomen.

N-VA Grimbergen ijvert voor maximaal natuurbehoud  en bescherming van de bio-diversiteit. Het is een pijnlijke vaststelling dat de alternatieve oplossingen en opmerkingen van N-VA Grimbergen destijds op de meerderheidsvergadering door de CD&V gemeente-raadsleden werden weerlegd, maar nu in de werkelijkheid bewaarheid worden.

Hoog tijd voor ‘durven veranderen’!

 

Jean-Paul Windelen - Voorzitter N-VA Grimbergen

Videobeelden van het rooien treft u op de blog www.stevendupont.be

N-VA gaat voor leefbare wijken, met inspraak van de betrokkenen.
Respect voor het landelijk karakter.

Mobiliteit is een prioriteit, met focus op duurzaamheid!

Weldra staat ons verkiezingsprogramma 2012 ter beschikking.

Ondermeer mobiliteit en ecologie krijgen heel wat aandacht.

 

Speelbroekplan

De rode cirkels geven aan welke bomen er werden gerooid. In tegenstelling tot wat de CD&V voorspelde, gingen ook waardevolle bomen tegen de vlakte. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is