Uitverkoop door Grimbergse meerderheid

Op 21 september 2016, over deze onderwerpen: Beleid, OCMW, Welzijn, Wonen

Na de buurtweg op Parking C wordt nu ook OCMW-grond in een woonuitbreidingsgebied versneld ‘verpatst’ of ‘verruild’ aan een projectontwikkelaar. Duurzame open ruimte en reservegronden worden namelijk geruild voor slechts 6 bijkomende flats voor bejaarden. 

De Grimbergse N-VA-fractie kan zich helemaal niet meer vinden in de wijze waarop de meerderheidspartijen maatschappelijke oplossingen in de gemeente voorstellen. Projectontwikkelaars trekken blijkbaar altijd aan het langste eind en krijgen vrijgeleide voor grootse commerciële doeleinden. Ingrid Van Grembergen, OCMW-raadslid voor N-VA, merkt op dat mooie partijprincipes van de meerderheid (GROEN, CD&V en OPEN-VLD) rond duurzame groene open ruimtes, woonbeleid op mensenmaat en de vergrijzingsproblematiek herhaaldelijk overboord worden gegooid. Een grondig en vooral voorafgaand maatschappelijk debat ontbreekt steeds en de dossiers passeren in sneltempo in de raden. Dit is duidelijk geen behoorlijk bestuur. 

De raadsleden van de OCMW-raad kregen recentelijk een voorstel voorgeschoteld i.v.m. een ruilvoorstel van Matexi waarbij 2 reservegronden van het OCMW aangesneden worden om deze in één ruilovereenkomst te voegen bij een perceel van 11 are aan de Waardbeekdreef gekocht door de groep MATEXI. Het betreft hier een perceel bouwgrond van 20 are aan de Waardbeekweg en een perceel van 41 are 50 centiare in woonuitbreidingsgebied langsheen Beigemveld. In ruil krijgt het OCMW een onroerende teruggave in volle eigendom van een stukje grond van 4 are 90 centiare, met daarop 6 kleine basis-afgewerkte seniorenflatjes aan de Waardbeekweg gelegen naast het woonzorgcentrum Ter Biest. Volgens bepaalde gedateerde schattingsverslagen zou de ruil volgens de meerderheid financieel een evenwichtige deal zijn. Maar dit is zeer naiëf en zeker niet realistisch, aldus Philippe Decrock, OCMW-raadslid voor N-VA. Wie de prijs van de gronden en flats in rekening brengt zal al snel tot de conclusie komen dat het Grimbergse OCMW hier belangrijke gronden weggeeft en dat enkel de projectontwikkelaar hier aan wint. Op de OCMW gronden, die in de ruil vervat zitten, kunnen bijvoorbeeld meer dan 75 assistentiewoningen worden gebouwd. De gemeente Grimbergen heeft hieraan meer nood dan aan 6 seniorenflats, aldus N-VA Grimbergen. En waar is de globale visie over rusthuisbedden en seniorenflats van Grimbergen? 

Dergelijke werkwijze wijkt tevens af van de publieke bekendmakingsprocedure. Men kan enkel afwijken van de bekendmakingsprocedure als daar een ‘toereikende reden’ voor bestaat om van de basisregel van bekendmaking als beginsel van behoorlijk bestuur af te wijken, aldus Decrock. N-VA Grimbergen meent dat in een regio zoals de Vlaamse Rand met een eigen maatschappelijke problematiek van schaarse dure bouwgronden, druk op groene open ruimtes (zeker in het landelijke aanpalende Beigem), inwijking uit Brussel en grote druk van allerlei projectontwikkelaars, een onevenwichtige ruilovereenkomst absoluut niet onder de definitie van ‘toereikende reden’ valt. 

De hele ruilovereenkomst werd door de meerderheid van de OCMW-raad goedgekeurd. De N-VA-fractie, Ingrid Van Grembergen en Philippe Decrock, stemden om de aangehaalde redenen tegen en N-VA Grimbergen zal dit dossier dan ook in de gemeenteraad en Gecoro verder opvolgen en bekampen zoals dit ook het geval is voor het aanslepende dossier van Parking C waar kortstondig geldgewin de bovenhand haalt in het beleid, wars van de echte belangen van de inwoners van Grimbergen. 

Contactpersoon: 

Philippe Decrock (juridisch technische info) 
GSM: 0479/36.24.94 Email: philippe.decrock [at] telenet.be 

Ingrid Van Grembergen (algemene info)
GSM: 0486/23.83.87 Email: windelen [at] telenet.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is